Poslanici različito o putu ka EU: Ima ili nema volje?

"Ljestvica za ulazak u Evropsku uniju (EU) je podignuta više nego državama koje su već članovi", kazao je Obrad Stanišić
2 komentar(a)
Tribina za EU, Obrad Stanišić, Predrag Bulatović, Genci Nimanbegu, Foto: Vesko Belojević
Tribina za EU, Obrad Stanišić, Predrag Bulatović, Genci Nimanbegu, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.10.2013. 13:08h

Crnogorska vlast pokazuje jasnu volju za članstvo države u Evropskoj uniji, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok iz opozicije ocjenjuju da u Vladi ne postoji politička volja za reforme u najvažnijim oblastima. Skupštinski Odbor za evropske intregracije organizovao je danas u Podgorici javnu tribinu na temu Crna Gora i pegovoračka poglavlja 23 i 24. Poslanik DPS-a Obrad Stanišić rekao da je Crna Gora pred ozbiljnim poslom u evrointegracijama."Ljestvica za ulazak u Evropsku uniju (EU) je podignuta više nego državama koje su već članovi", kazao je on. Stanišić je rekao da u vlasti postoji volja za članstvo u Uniji, što, kako je kazao, pokazuju i dosadašnji rezultati."U narednom periodu nam treba manje politikanstva a što više rada. Vjerujem da ćemo doći do cilja ako zanemarimo političke animozitete", kazao je on. Stanišić je rekao da je usvajanje ustavnih amandmana pokazalo ko se deklarativno a ko stvarno zalaže za članstvo u EU.

Drobnič: Nema razloga za pesimizamŠef Delegacije Unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je da u fazi pregovora nije značajno da EU govori Crnoj Gori šta je do sada uradila, već da upozorava šta nije napravljeno."To je odraz višeg nivoa odnosa, ali treba reći da je Crna Gora postigla izuzetne rezultate od početka pregovora", kazao je on. Drobnič je rekao da nema razloga za pesimizam da Crna Gora neće uspješno završiti evrointegracije."Proces borbe za demokratiju ne prestaje ulaskom u EU. Do tog cilja Crna Gora ima još puno da radi, ali nema razloga za pesimizam", kazao je on.

Krajnje vrijeme za konkretne stvari Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije smatra da proces evrointegracija mora biti još transparentniji. On je kazao da će veliku ulogu u tom procesu imati parlament prije svega Odbori za evrointegracije i bezbjednost i odbranu."Skupština mora da ima jaču ulogu u procesu evrointegracija", naveo je on. Poslanik Pozitivne Azra Jasavić smatra da nema političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou i da to zaustavlja razvoj Crne Gore. Ona je ocijenila da evrointegracije odgovaraju opoziciji, jer se u tom procesu mora doći do mjerljivih rezultata."Krajnje je vrijeme da se dođe do vidljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazala je Jasavić.

Fale samo rezultati u borbi protiv korupcijeŠef Radne grupe za poglavlje za 24, Dragan Pejanović kazao je da dosadašnji rezultati u evrointegracijama ohrabruju."Najveći broj mjera iz Akcionog plana je fazi realizacije i vjerujem da će se relizovati mjere iz tog dokumenta", naveo je Pejanović.On je kazao da će se reforme sprovoditi postepeno i ozbiljnim radom. "Rezultati postoje u borbi protiv organizovanog kriminala a svi smo svjesni da može bolje", rekao je Pejanović.Predsjednik Odbora Slaven Radunović je kazao da će za ispunjavanju Akcionih planova biti potrebno više od postepenih reformi."Biće normalno da se zapošljavaju ne samo oni koji su bliski vlasti, i da neće morati da bude najbogatija banka čiji je vlasnik premijerov brat", rekao je on. Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta rekao je da uspjeh reformi u poglavljima 23 i 24 dominatno zavisi od postojanja političke volje u vlasti."Od konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala odlučujuće će zavisiti napredak i ekonomski oporavak države", naveo je on. Bojović je kazao da je mnogo važnije za Crnu Goru kada će postati članica EU,nego za zvanični Brisel. Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora kazao je da je postizanje rezultata da ključna stvar u poglavljima 23 i 24."Jedino što fali Crnoj Gori su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. I dalje nema pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na najvećem nivou", naveo je Maraš.On smatra da Vlada nema političku volju za postizanje rezultata u tim oblastima."Dok god se ne afirmišu rezultati i odgovornost ne možemo mnogo uraditi bez obzira šta piše u Akcionim planovima", kazao je Maraš.

Bonus video: