Crkva je krupno političko pitanje

Vlada odložila izradu dugo najavljivanog predloga zakona o položaju vjerskih zajednica
9 komentar(a)
Crkva, sveštenici, Foto: Dejan Peruničić
Crkva, sveštenici, Foto: Dejan Peruničić
Ažurirano: 04.10.2013. 10:57h

Predlog zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori neće biti gotov ni ove godine, dok bi predlog zakona o izboru i upotrebi nacionalnih simbola mogao biti urađen sa zakašnjenem, ali u naredna tri mjeca, saopšteno je juče iz Vlada koja je promijenila programa rada za ovu godinu

Važeći Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica usvojen je još 1977. godine, a njegova izmjena najavljivana je godinama.

“Novim zakonom trebalo bi posebnu pažnju posvetiti sticanju materijalnih dobara vjerskih zajednica, kao i definisati jasne budžetske kriterijume za finansijsku pomoć. Predlogom zakona mora se odrediti bogoslužbeni prostor, svojinsko– pravni odnosi, obrazovna i kulturna djelatnost vjerskih zajednica, uključujući tu i graditeljstvo, dobrotvornu, informativnu i izdavačku djelatnost, privrednu aktivnost, način zapošljavanja i rada stranaca u vjerskim organizacijama”, kaže se u obrazloženju Vlade.

U tom dokumentu se navodi da je Vlada znatno unaprijedila vjerske odnose, s obzirom na to da je obavljeno potpisivanje ugovora sa svim vjerskim zajednicama, osim sa pravoslavnim crkvama, jer se između njih vode brojni imovinsko–pravni sporovi oko kulturno–istorijskog nasljeđa.

“Zakonsko regulisanje statusa vjerskih zajednica, uključujući rješavanje spora između pravoslavnih crkava podrazumijeva međuresorsku saradnju ministarstava, pri čemu izrada novog ili izmjena i dopuna postojećeg zakona i pratećih podzakonskih akata moraju afirmisati pravne tekovine EU, a to je sekularizam crnogorskog društva. Sagledavajući aktuelnu konstelaciju društvenih odnosa u Crnoj Gori neminovno je došlo do kašnjenja u izradi Nacrta zakona, jer se prevashodno radi o krupnom političkom pitanju, sa dalekosežnim posljedicama”, zaključili su u Vladi.

Važeći Zakon o upotrebi nacionalnih simbola je usvojen 2000. godine.

Bonus video: