Skupština CG: Bez dogovora o nadležnosti odbora

Parlament bi u utorak trebalo da raspravlja o izmjenama Poslovnika koje će definisati u nadležnosti kojeg odbora će biti predlaganje kandidata za Ustavni sud i članove Sudskog savjeta
1 komentar(a)
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Kolegijum Skupstine Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2013. 16:10h

Kolegijum predsjednika parlamenta na današnjoj sjednici nije dogovorio koje će skupštinsko radno tijelo predlagati plenumu kandidate za sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta.

Parlament bi u utorak, na početku redovnog jesenjeg zasjedanja, trebalo da raspravlja o izmjenama Poslovnika koje će definisati u nadležnosti kojeg odbora će biti predlaganje kandidata za Ustavni sud i članove Sudskog savjeta.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović kazao je agenciji MINA da su „u igri ostala dva prijedloga“, jedan koji je njegova inicijativa a drugi predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića.

Damjanović je kazao da je inicirao da Ustavni i Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu treba da predlaže kandidate za Ustavni sud i Sudski savjet.

„Ustavni odbor bi predlagao sudije Ustavnog suda a Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu predlaže kandidate za članove Sudskog savjeta i da zauzima stav za imenovanje vrhovnog državnog tužioca kojeg predlaže Tužilački savjet“, precizirao je on.

Damjanović je naveo da Krivokapić smatra da Ustavni odbor predlaže kandidate za Ustavni sud i Sudski savjet, iako po aktuelnom Poslovniku to nije nadležnost tog tijela.

Damjanovi je dodao da skupštinska služba treba da koncipira te predloge, nakon čega će Kolegijum probati da napravi zajednički koncept, ili će se, kako je naveo, poslanici usvojiti jedan o dva predloga.

On je saopštio i da je Demokratska partija socijalista predlagala da kandidate parlamentu predlaže Administrativni odbor, što je i predviđeno dosadašnjim propisima.

„Nakon što su čuli novi stavovi, DPS je odustao od svog zahtjeva, a toj stranci bi bilo prihvatljivo da kandidate predlažu Ustavni i Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, kako bi se podijelila nadležnost“, rekao je Damjanović.

Bonus video: