DUA i DS protiv polovičnog rješenja za opštinu Tuzi

"Čim vam neko određuje budžet ne možete biti punopravna ni samostalna opština", kaže predsjednik Skupštine gradske opštine Tuzi Fadilj Kajošaj (DUA)
6 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 15:17h

Model prema kome bi Tuzi imale sva ovlašćenja opštine, osim što bi ostale u administrativnim granicama Podgorice koja bi im određivala i ukupni budžet, neprihvatljiv je za Demokratsku uniju Albanaca (DUA) i Demokratski savez (DS) jer se “ne razlikuje previše od postojećeg”, dok je za Albansku alternativu (AA) i Građansku inicinjativu (GI) on prihvatljiva.

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović i predstavnici albanskih partija pregovaraju o davanju statusa opštine Tuzima, bez održavanja konsultativnog referenduma. Model o kojem vladajuća partija pregovara sa albanskim liderima bi u praksi značio da bi poput ostalih lokalnih uprava i Tuzi upravljale svojim budžetom koji tretira plate zaposlenih u administraciji i određivala infrastrukturne prioritete na teritoriji Malesije, ali i da se na lokalnim izborima glasa kao i do sada.

Predsjednik Skupštine gradske opštine Tuzi Fadilj Kajošaj (DUA) tvrdi da je njegovoj partiji posebno neprihvatljiv dio koji se odnosi na budžet.

“Čim vam neko određuje budžet ne možete biti punopravna ni samostalna opština”, kazao je Kajošaj, navodeći da je DUA o pregovorima sa DPS-om saznala iz medija.

Predsjednik DUA Mehmet Zenka podsjetio je da se sa najvišim predstavnicima DPS-a posljednji put sastao uoči predsjedničkih izbora u aprilu, kada mu je obećano da će referendum o statusu opštine Tuzi biti u septembru.

“Tu smo dobili čvrsto obećanje i časnu riječ da će krajnji rok za održavanje referenduma biti kraj septembra. Pošto je septembar prošao, vidi se da časna riječ više ne važi ni za koga, osim za nas koji smo u nju slijepo vjerovali”, naveo je Zenka, ističući da priča o pregovorima može biti “politička igra koja vodi ka tome da Tuzi nikada ne dobiju status punopravne opštine”.

”Nije mi jasno da Petnjica može da opstane kao opština, a Tuzi, koje se graniče sa glavnim gradom i sa Albanijom, ne mogu, pored svih potencijala i resursa koje imaju”, kazao je Zenka.

Nakon što je studija o ekonomskoj opravdanosti, koju je izradila podgorička firma “Investment i konsalting”, ocjenila da bi Tuzi kao samostalna opština poslovali sa gotovo pola miliona gubitka, Komisija Skupštine GO izradila je u svojoj režiji novi eleborat koji je, kako su naveli, pokazao da to područje ispunjava sve zakonske, ekonomskei druge uslove da bude samostalna opština. Ta studija je usvojena jednoglasno u Komisiji koju čine predstavnici vladajuće koalicije DPS, BS i DUA i svih opozicionih stranaka u GO - GA, AA, DS i SNP.

Idejni tvorac "kompromisnog" rješenja za opštinu Tuzi: Marović (Foto: Anto Baković)

Novo rješenje oštro je kritikovao i Nikola Camaj, odbornik DS: “Ovo je nova obmana i eksperiment za Malesiju u režiji DPS-a i Svetozara Marovića. Sva ova priča oko referenduma je bila s ciljem da dobiju vrijeme i da izmisle neko rješenje koje će plasirati kao obećanje za buduća vremena”.

On je ocijenio da je bilo koje rješenje koje Malesiju dovodi u inferioran položaj u odnosu na Glavni grad neprihvatljivo za mještane Malesije i njegovu partiju.

“Jedino ako bi se u budućnosti Glavni grad organizovao kao zajednica opština, poput Sarajeva, Beograda ili Skoplja, ovaj model bi bio prihvatljiv”, dodao je on.

Predstavnik Građanske inicijative Vaselj Siništaj kazao je da je ta politička grupacija uvijek bila otvorena i zrela u političkom djelovanju i da će taj model proučiti ako se stavi na papir.

“Ako to bude prihvatljivo za većinu građana Malesije, naravno da ćemo mi takav predlog, kao politički zreli ljudi, proučiti i dati stav oko toga“, kazao je Siništaj agenciji MINA.

Đeljošaj: DPS pokazuje razumijevanje za Malesiju

Funkcioner Albanske alternative Nik Đeljošaj potvrdio je da sa čelnicima DPS-a vodi pregovore o statusu Tuzi, navodeći da je njegovo riješenje da Tuzi budu opština u okvirima Glavnog grada.

On je kazao da DPS pokazuje razumijevanje za zahtjeve građana Malesije i da će, “ako stvari budu išle svojim tokom, Malesija dobiti opštinu bez referenduma”.

“Moja ideja i rješenje je da GO Tuzi bude opština u okvirima Glavnog grada, sa svim ovlašćenjima i obavezama kao sve postojeće opštine u Crnoj Gori. Ideja je da kroz vezu sa Glavnim gradom, za sve što joj je uskraćeno u razvoju od ukidanja opštine, Malesija povrati direktno u svoj budžet iz Glavnog grada”, kazao je Đeljošaj, navodeći da se u pregovorima nije pominjala mogućnost da ukupni budžet određuje Podgorica, već da budžet određuje i usmjerava vlast u Malesiji.

“Politika je vještina mogućeg, a ono što je moguće ostvariš. Između ništa i naprijed, ja biram korak naprijed. Nijesam u politici da bi nekoliko ljudi opstalo na račun svog naroda, nego da preuzmem odgovornost i učinim pomak u ostvarivanju boljeg života građana koje predstavljam”.

Galerija

Bonus video: