Bender: Do EU nikad teže, a od nje sve manje koristi

"Zbog ekonomske krize, članstvo u EU više ne znači rast standarda i BDP niti veće plate", kazao je Bender
96 pregleda 1 komentar(a)
Kristof Bender, Daliborka Uljarević, Foto: Zoran Đurić
Kristof Bender, Daliborka Uljarević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2013. 20:16h

Vladama zemalja koje ulaze u pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU) biće sve teže da prikažu Uniju kao cilj kome treba težiti, jer ulazak u Evropu ne donosi ekonomsku prednost kao nekad, izjavio je Kristof Bender, zamjenik predsjednika Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

On je na panel diskusiji “Proces pristupanja Hrvatske EU - koje lekcije Crna Gora može naučiti”, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), ocjenio da će proces pristupanja Uniji za nove članice biti sve teži.

"Zbog ekonomske krize, članstvo u EU više ne znači rast standarda i BDP niti veće plate. Primjer Hrvatske je to najbolje pokazao, i zbog toga će političkim elitama biti sve teže da ubijede građane da je dobro ići u EU", kazao je Bender.

Komentarišući novi pristup u pregovorima koji podrazumijeva rano otvaranje 23. i 24. poglavlja, on je rekao da pregovarački proces nikad nije bio teži. To će, smatra on, otežati zadatak Crnoj Gori koja prva počinje pregovore po novim pravilima.

“Pitanje vladavine prava je u svim zemljama jednom dolazilo na red, ali je bilo i drugih problema. Sada se na tom pitanju posebno i konstatno insistira”.

Bender je kazao da je iskustvo Hrvatske pokazalo da će vlast i opozicija konstatno potvrđivati volju za praktičnim reformama, pojašnjavajući da su sve hrvatske vlade tokom pregovora bile spremne na politički nepopularne odluke zbog EU.

Predsjednik parlamentarnih Odbora za evropske integracije Slaven Radunović smatra da je primjer Hrvatske pokazao da ozbiljne reforme nijesu moguće bez promjene vlasti. On je ocijenio da Vlada ne pokazuje volju za ispunjavanje zahtjeva Brisela da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Mora da se desi nešto krupno da bi svaki građanin bio uvjeren da postoji volja za borbom”, kazao je Radunović, navodeći da protivnike članstva u Uniji predstavljaju politički nerelevantne snage.

Snežana Radović iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracije je ocijenila da je Hrvatska, zbog zahtjeva Haškog tribunala, tokom pregovora morala da podnosi žrtve ali da to sa Crnom Gorom nije slučaj.

Bonus video: