Pejović uštedio 53.000 eura, ali nije pojasnio kako

CGO traži od Radonjića da pokrene postupak protiv bivšeg ministra evropskih poslova
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2018. 06:43h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) podnio zahtjev za pokretanje postupka protiv bivšeg ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića zbog neprijavljivanja tačnih podataka u Izvještaju o prihodima i imovini za 2017. godinu. Pozivajući se na izvještaj koji je Pejović podnio Agenciji 30. marta, u CGO tvrde da bivši ministar nije pojasnio kako je za godinu uštedio 53 hiljade eura.

U CGO su pojasnili da je Pejović u izvještaju o imovini za 2017. godinu prijavio 46.763 prihoda, uz nepromijenjeno stanje kad je riječ o nepokretnoj imovini. Ipak, kako navode u CGO, Pejović je prijavio ušteđevinu od 53 hiljade eura, koja nije postojala u izvještajima za 2016. i 2015. godinu.

"Nejasno je na koji način je Pejović uspio da uštedi 53.000 eura tokom 2017. godine. Naime, po podacima koje je dostavio tokom 2017. godine prihodovao je 46.763 eura, pa čak i ako se uzme kao polazna nemoguća pretpostavka da on ni cent od tih prihoda nije potrošio na egzistencijalne i vezane potrebe ostaje i dalje neobjašnjivih 6.236 eura više nego što je za tu godinu zaradio a što ne postoji ni kao evidentiran prihod u njegovom izvještaju”, navodi se u zahtjevu koji je izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević dostavila Agenciji, na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Navodi se i da je u imovinskom kartonu za 2016. godinu, kada je pokrivao funkcije ministra i glavnog pregovarača, Pejović prijavio 43.466 eura prihoda, kao i da nije imao ušteđenog novca. On je u 2015. godini, kada je bio glavni pregovarač sa EU, prihodovao 45.491 euro i takođe nije ništa uštedio.

“Iz toga se zaključuje da je Pejović tokom 2016. i 2015. godine za svoje egzistencijalne i vezane potrebe trošio u prosjeku 44.000 eura godišnje, a da je tokom 2017. godine uštedio više nego što je zaradio pri čemu nije ni jasno od čega je živio jer ispada da nije potrošio ni euro na egzistencijalne i vezane potrebe. Imajući u vidu sve gore navedeno, a o čemu prilažemo kompletnu dokumentaciju, od vas tražimo da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzmete mjere u pravcu utvrđivanja kršenja zakona”, navodi se u zahtjevu.

Pejović je krajem februara podnio ostavku na mjesto ministra nakon što je Agencija utvrdila da je u konfliktu interesa jer je spojio funkcije ministra, glavnog pregovarača i ambasadora pri EU. Agencija je utvrdila da je Pejović, spajajući funkcije, od maja 2017. iz državnog budžeta primao mjesečnu nadoknadu od 3.168 eura.

Nema mazde u imovinskom kartonu

U zahtjevu CGO navodi se i da u Pejovićevom imovinskom kartonu za prošlu godinu nema auta, ali da se ne navodi da li je on prodat i po kojoj cijeni.

"Preciznosti radi, Pejović više nema dio pokretne imovine automobil mazda MX5 iz 1999. godine, ali nema ni prijave da ga je prodao i po tom osnovu dodatno prihodovao. Provjere na tržištu automobila ukazuju da takav automobil može realno imati cijenu od pet do šest hiljada eura, a u kartonu ne postoje podaci o prodaji niti uopšte o razlozima zašto automobil nije više u imovinskom kartonu”, navodi Uljarević.

Bonus video: