Jasavić: Ustavni odbor da predlaže nosioce funkcija u pravosuđu

“Želimo da... Skupština preuzme odgovornost za ustanovljavanje koncepta vladavine prava..."
0 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2013. 15:57h

Pozitivna Crna Gora zalagaće se da Ustavni odbor ima ingerencije da predlaže nosioce funkcija u pravosudnim organima, kazala je poslanik te partije Azra Jasavić.

Parlament bi u utorak trebalo da raspravlja o izmjenama Poslovnika koje treba da definišu koje će skupštinsko radno tijelo predlagati kandidate za pet sudija Ustavnog suda i četiri člana sudskog savjeta i razmatrati predlog za Državnog tužioca, ako Kolegijum postigne saglasnosti u vezi sa tim. Sjednica Kolegijuma biće održana sjutra.

“Administrativni Odbor ne bi mogao da vrši taj važan posao, jer smo imali priliku da vidimo kako su odlučivali kada se glasalo o članovima Senata DRI, kad su predlagani oni koji su do juče bili u izvršnom odboru DPS-a”

Jasavić je kazala da će se Pozitivna zalagati da Ustavnom odboru pripadne ta nadležnost, iz razloga što je, kako je navela, upravo to skupštinsko tijelo postiglo dogovor u vezi sa izborom visokih funkcionera u pravosuđu sa dvije trećine, odnosno u drugom glasanju sa tri petine.

“I zato što upravo taj Odbor treba da preuzme veću odgovornost i za predlaganje najvažnijih funkcija u pravosuđu jer je evidentna veoma nezavidna sutuacija u njemu”, dodala je ona.

Jasavić je ocijenila da pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno.

“Već je pod jakim političkim uticajem, što podrazumijeva da bi ova predstojeća faza, vezana za usklađivanje Poslovnika sa Ustavnim promjenama, podrazumijevala da mi u Ustavnom odboru budemo ti koji će kvalifikovanim većinama postići dogovor koje ćemo osobe od integriteta predlagati za sudije Ustavnog suda, članove Sudskog savjeta kao i za vrhovnog državnog tužioca”, rekla je ona.

Prema riječima Jasavić, to su tri fokusne tačke koje Ustavni odbor mora imati. Ona je kazala da je za Pozitivnu svako drugo rješenja neprihvatljivo.

“Administrativni Odbor ne bi mogao da vrši taj važan posao, jer smo imali priliku da vidimo kako su odlučivali kada se glasalo o članovima Senata Državne revizorske institucije, kada su predlagani oni koji su do juče bili u izvršnom odboru Demokratske partije socijalista (DPS)”, navela je Jasavić.

Ona je kazala da u Pozitivnoj žele depolitizaciju i profesionaizaciju sudstva.

“Želimo da Ustavni odbor kvalifikovanim većinama usaglasi kandidate za nosioce najvećih pravosoudnih funkcija i da na taj način i Skupština preuzme odgovornost za ustanovljavanje koncepta vladavine prava, za koji se zalaže Pozitivna”, rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, u Pozitivnoj smatraju da DPS 24 godine urušava koncept vladavine prava “i da ga nikad nije uspostavila na pravi način”.

“Tek ovi Ustavni amandmani pružaju nam mogućžnost da poradimo na uspostavljanju koncepta nezavisnog sudstva.

To znači da dosadašnji Ustavni sud, koji je je bio politički organ, više neće moći da donosi političke odluke, jer sve što DPS nije mogla da izdejstvuje kroz koaliciju u parlamentu sve ostalo je završavala kroz odluke tog suda “, kazala je Jasavić.

Ona je podsjetila da se sada mijenja koncept izbora tog suda, navodeći da će pet sudija predlagati radno tijelo Skupštine a dva predsjednik države.

“Vjerujem da će Ustavni odbor to najbolje odraditi, a posebno iz razloga jer članovi Sudskog savjeta, koji su ugledni pravsnici, ne pripadaju sudijskoj brašni a biće u prilici da budu njegovi predsjednici. I njihov glas će biti presudan pri izboru predsjednika Vrhovnog suda, koji se bira sa dvije trećine u tom tijelu”, zaključila je Jasavić.

Bonus video: