Tuzima ime opštine i pare od Podgorice u zamjenu za glasove

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović pregovara sa albanskim političkim prvacima o statusu Malesije
93 pregleda 36 komentar(a)
Miomir Mugoša, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Mugoša, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.10.2013. 06:58h

Demokratska partija socijalista (DPS) i predstavnici albanskih partija pregovaraju o davanju statusa opštine Gradskoj opštini Tuzi, bez održavanja konsultativnog referenduma, saznaju “Vijesti”.

Prema modelu o kojem potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović pokušava da se dogovori sa albanskim političkim prvacima, Tuzi bi imali sve ingerencije opštine, osim što bi ostale u administrativnim granicama Podgorice i što bi im iznos ukupnog budžeta određivala podgorička vlast.

To bi u praksi značilo da bi poput ostalih lokalnih uprava i Tuzi upravljale svojim budžetom koji tretira i plate zaposlenih u administraciji i određivala infrastrukturne prioritete na teritoriji Malesije.

Po istom modelu bilo bi riješeno i pitanje statusa gradske opštine Golubovci.

Prema važećem modelu, Tuzi i Golubovci kao gradske opštine, mogu da predlažu budžet i razvojne prioritete, ali konačnu riječ o njihovom odboravanju, po svakoj stavci, ima gradska uprava na čelu sa podgoričkim gradonačelnikom Miomirom Mugošom.

Sagovornici “Vijesti” uključeni u pregovore tvrde da je zbog ekonomskog statusa Malesije ponuđeno rješenje jedino izvodljivo.

“Svima je jasno da je davanje statusa opštine Tuzima neizbježno, ali se u tome mora naći realna mjera. Sve relevantne studije su pokazale da Malesija nema ekonomskih potencijala da iz svog džepa finansira opštinu, i zbog toga je ponuđeno riješenje najbolje u ovom trenutku. Ipak, sve je još na nivou pregovora i konačni model će zavisiti od ozbiljnosti pregovarača, ali i raspoloženja građana”, kazao je jedan od učesnika pregovora.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti"

Bonus video: