Učinak vlasti u Mojkovcu za četiri godine: Mnogo pričali, a malo radili

Lokalna vlast tvrdi da je "nabolje promijenila život građana Mojkovca i radila u interesu svih"
161 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 18:46h

Prije četiri godine tokom kampanje za lokalne izbore sadašnja mojovačka vlast nije škrtarila na obećanjima sugrađanima.

Gotovo da nema mjesne zajednice u toj opštini za koju nije bilo planirano bar nekoliko projekta, uglavnom na infrastrukturi. Pored toga, koalicija DPS-SDP imala je velike planove i za grad, pa da se bar polovina obećanog ostvarila, Mojkovčani danas ne bi imali razloga da se požale na standard.

U OO DPS kažu da su “najvećim dijelom realizovali izborni program koalicije "Za evropski Mojkovac" - DPS-SDP sa kojim je ubjedljivo pobijedila na lokalnim izborima 2009.

U svom reklamnom materijalu, koalicija “Za evropski Mojkovac” postavila je sebi za cilj “ubrzani, ali realni razvoj grada”. Ipak, na kraju mandata aktuelne vlasti, Mojkovčani, između ostalog, nemaju više malih i srednjih preduzeća nego prije četiri godine, i dalje su bez Zavičajnog muzeja.

Nemaju ni mini hidrolektrane, ni bazen, ni organizovan otkup mlijeka. Nije izgrađen ni sportsko-rekretaivni, ali ni poslovni centar, a “osvježenje turističke ponude” nije dovelo više turista u taj grad.

Uprkos tome, u OO DPS kažu da su “najvećim dijelom realizovali izborni program koalicije "Za evropski Mojkovac" - DPS-SDP sa kojim je ubjedljivo pobijedila na lokalnim izborima 2009. godine. Smatraju da su napravili značajne korake u odnosu na svoje prethodnike.

"U vremenu jake ekonomske krize finansijski stabilna lokalna uprava u Mojkovcu nije iznevjerila očekivanja njenih građana, i u potpunosti će realizovati planirano i započeto u narednom periodu"

Pored toga, rezultati njihove vladavine su, kako kažu, i sređen gradski trg, nastavak radova na nekoliko ulica, urađena planska dokumenta, nekoliko mostova u mojkovačkim selima, asfaltirane lokalne saobraćajnice...

Diče se i stvorenim uslovima za biznis zonu i velikim brojem kulturnih i turističkih manifestacija, organizovanih tokom četiri minule godine.

"Uspješno realizujemo projekte prekogranične saradnje, stipendiramo učenike i studente, podržavamo poljoprivrednike iz lokalnog budžeta, a postavili smo i 18 solarnih kolektora na katunima. U izgradnji je i Dnevni centar za djecu i omladinu ometenu u razvoju, uradili smo elektrifikaciju dijela prošćenskih planina. Imamo savremeno opremljenu službu zaštite i spasavanja, podržavamo i sufinansiramo sportske klubove i NVO", hvale su u OO DPS, previđajući da su neke od tih aktivnosti zakonska obaveza svake lokalne uprave.

Lokalna vlast tvrdi da je u odnosu na vrijeme od prije četiri godine “nabolje promijenila život građana Mojkovca i radila u interesu svih”. Na osnovu, kako kažu, učinjenog, očekuju da im sugrađani i na predstojećim izborima daju većinsku podršku.

"Biće svakako interesantno vidjeti šta druga strana može ponuditi građanima Mojkovca jer su imali prilike da se pokažu tokom neslavne decenije njihove pogubne vlasti u ovom gradu. U vremenu jake ekonomske krize finansijski stabilna lokalna uprava u Mojkovcu nije iznevjerila očekivanja njenih građana, i u potpunosti će realizovati planirano i započeto u narednom periodu (vodovod Slatina, rasvjeta Karaula i dr)”, ističu u OO DPS.

Lokalna opozicija smatra da je daleko lakše nabrojati neispunjena obećanja vlasti, nego ona na kojima su jedva počeli da rade.

Kako kaže predsjednik OO SNP Veselin Jovanović, prava rijetkost su djelovi izbornog programa koalicije DPS- SDP, koji su pretočeni u stavrnost.

Jovanović kaže da ništa nije činjeno na otvaranju novih radnih mjesta za mlade, nije izgrađen sportski poligon u Tutićima

Prema njegovim riječima, u obećanoj zgradi sa stanovima za radnike lokalne administracije još se niko nije uselio jer su stanovi preskupi, a nije održano obećanje ni o nastavku radova na arheološkom nalazištu Brskovo grad, niti je ta lokacija turistički valorizovana, kako je bilo obećano.

Prema riječima prvog čovjeka mojkovačke opozicije, ništa nije činjeno ni na otvaranju novih radnih mjesta za mlade, nije izgrađen sportski poligon u Tutićima.

"To je samo dio onog što nije urađeno i čega mogu da se sjetim iz njihovog preobimnog i preambicoznog spiska obećanja. Tačnije, obmanuli su svoje glasače”, zaključuje predsjednik OO SNP.

Ašanin: Krivi im i DUP i GUP

Ivan Ašanin, nosilac Nezavisne liste “Za Mojkovac-Ivan Ašanin”, koji je bio na čelu OO DPS u vrijeme kada je kreiran ambiciozni izborni program, a koji će, kako smatra, na predstojećim lokalnim izborima biti oštra konkurencija bivšim partijskim kolegama, kaže da je aktuelna, ali i vlast prije nje vodila “koncepcijski pogrešnu politiku”.

“Ta politika nije donijela ni cent ulaganja u ovaj grad, koja je nastavljena do danas. Pravdano je sve donošenjem GUP-ova, DUP-ova, Prostorno-urbanističkih planova koji su se radili pet ili šest godina, a i za to je postojala alternativa izradom lokalnih studija lokacija koje su omogućavale za kratak rok od tri do četiri mjeseca dobijanje građevinskih dozvola tada zainteresovanim investitorima”, kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, i prethodna i aktuelna vlast rukovodili su se sličnom logikom. Ašanin tvrdi da je i napustio DPS, jer nije bilo razumijevanja za njegovu viziju razvojnog puta rodnog grada.

Galerija

Bonus video: