DPS: Predsjednika DIK-a da bira Skupština

"...apsolutnom većinom, na predlog Administativnog odbora i to je novitet jer je do sada čelnik DIK-a imenovan a ne biran od parlamenta", rekao je Nuhodžić
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 15:40h

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) predložili su na današnjoj sjednici Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, da predsjednika Državne izborne komisije (DIK) bira parlament apsolutnom većinom na predlog Administrativnog odbora.

Član grupe iz DPS-a, Mevludin Nuhodžić kazao je da njegova stranka predlaže i da DIK ima, osim predsjednika, i deset članova, koje bi činili po četiri predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka, a u tom tijelu bi bili i jedan predstavnik najjače manjinske stranke i ugledni pravnik kojeg bi parlament birao nakon konkursa.

"I stranke iz vlasti i opozicije samo zanima koliko će imati predstavnika u DIK-u i ko će imati većinu u tom tijelu", kazao je Vuk Maraš

"Predsjednik DIK-a bi birala Skupština apsolutnom većinom, na predlog Administativnog odbora i to je novitet jer je do sada čelnik DIK-a imenovan a ne biran od parlamenta", rekao je Nuhodžić.

On je dodao da sekretar DIK-a ne bi imao pravo glasa u tom tijelu, a da bi se birao u parlamentu apsolutnom većinom nakon javnog konkursa.

"Sekretara DIK-a bi kao i predsjednika birao parlament na predlog Administrativnog odbora", precizirao je Nuhodžić.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta smatra da je predlog DPS-a korak unazad u izmjeni izbornog zakonodavstva, navodeći da opozicija mora da kroz DIK kontroliše izborni proces.

"Opozicija na taj način ne bi imala kontrolu, niti pristup državnim resursima. Spremni smo da prihvatimo da DIK može nešto da naredi sekretaru i na taj način vlast bi sačuvala prednost. Na ovaj način opozicija nema ni predsjednika, niti sekratara", kazao je Đukanović.

On je dodao da su u Frontu spremni za razgovor ukoliko DPS prihvati da sektretar DIK-a bude predložen od opozicije.

Član grupe iz Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, rekao je da predlog bilo koje stranke nije konačan i da ih sve treba razmotriti.

"Koncept uređenja DIK-a treba da obezbijedi puni profesionalizam u radu tog tijela. Paritet vlasti i opozicije u predlogu DPS-a mogao bi se obezbijediti ukoliko bi sekretar DIK-a bio iz opozicije", smatra Mustafić.

Kopredsjedavajući grupe Srđan Milić kazao je da nije iznenađen predlogom DPS-a.

"Izborni zakon se usvaja dvotrećinskom većinom. Zašto niko nije predložio da se čelnici DIK-a parlament bira dvotrećinskom većinom", rekao je Milić.

Nuhodžić je kazao da je predlog DPS-a ide „dva koraka naprijed“, a ne jedan nazad, i da predstavlja unaprjeđenje reprezentativnosti izborih lista i obezbjeđenje afimracije manjinskih partija. On je naveo da je model koji predlaže njegova stranka primijenjen u Sloveniji.

Član grupe iz Socijaldemokratske partije, Rifat Rastoder podsjetio je da se zalagao za model profesionalizacije DIK-a, što je bio predlog nevladinog (NVO) sektora. On je naveo da nijedan predlog ne treba odbijati unaprijed.

"Trebalo bi razmisliti o tome da se i predsjednik bira prema javnom konkursu, kao i sekretar DIK-a", naveo je Rastoder.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore je rekla da DPS treba da se opredijili o većini kojom bi parlament birao članove DIK-a.

"DPS takođe mora da razmotri i da se predsjednik DIK-a bira nakon konkursa. Nije mi jasno zbog čega je predloženo da se sekretar DIK-a i pravnik biraju nakon konkursa a ne predsjednik tog tijela", rekla je ona.

Jasavić je najavila da će Pozitivna predložiti i svoj model uređenja DIK-a.

Civilni sektor: Biranje partijskih predstavnika u DIK ne doprinosi povjerenju u izborni proces

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju kazao je da predlog DPS-a ne donosi ništa novo.

Koprivica smatra da biranje predstavnika partija za članove DIK-a ne doprinosi povjerenju građana u izborni proces.

Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora rekao je da rasprava na Radnoj grupi pokazuje da DIK treba da bude profesionalizovana.

"I stranke iz vlasti i opozicije samo zanima koliko će imati predstavnika u DIK-u i ko će imati većinu u tom tijelu", naveo je Maraš.

Radna grupa će nastaviti razmatranje Izbornog zakona u četvrtak, a toj sjednici će prisustvovati i predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom koji su dostavili amandmane na taj akt.

Galerija

Bonus video: