Paško Đokaj: Đukanović nam nije prijatelj

“Nedavno sam bio u Malesiji, i nikada nijesam osjetio takvo razočaranje. Vidio sam ljude koji oskudijevaju u osnovim stvarima koje čine život, a to je sramota za državu"
0 komentar(a)
Njujork dijaspora protest Đukanović, Foto: Malesia.org
Njujork dijaspora protest Đukanović, Foto: Malesia.org
Ažurirano: 30.09.2013. 06:51h

Podgorica - Albanska dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama tražiće pomoć senatora i kongresmena kako bi poboljšala položaj sunarodnika u Crnoj Gori, izjavo je predsjednik organizacije “Malsia e madhe” Paško Đokaj. Komentarišući odluku Albansko-američkog nacionalnog savjeta (NAAC) da pozove premijera Mila Đukanovića na godišnju svečanost u Njujorku, Đokaj tvrdi da je dio organizacija koje okupljaju dijasporu u SAD protestovao zbog toga jer “crnogorska vlast Albance vara više od dvije decenije”.

“Nedavno sam bio u Malesiji, i nikada nijesam osjetio takvo razočaranje. Vidio sam ljude koji oskudijevaju u osnovim stvarima koje čine život, a to je sramota za državu. Đukanović je Albance u Malesiji doveo u nezavidan položaj i sa njima može lako da manipuliše. Nema čovjeka ni naroda koji zaslužuje tako da živi”, kazao je Đokaj “Vijestima”.

Oko 150 predstavnika organizacija “Malsia e madhe”, “Dede Gjon Luli” i Albansko-američkog fronta su u petak uveče protestovali ispred zgrade Ujedinjenih nacija i crnogorskog konzulata, zbog odluke NAAC da pozove Đukanovića na godišnju svečanost u čast pojedinaca koji su na jedinstven način pomogli albanskom narodu. Izražavajući nezadovoljstvo politikom Đukanovića prema Albancima u Crnoj Gori, oni su nosili transparente “Đukanović je ratni zločinac”, “Malesija nije na prodaju” i “Tražite oprost od Albanaca”, zbog čega im se obratio kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj i obećao pomoć.

Đokaj tvrdi da je dijaspora morala iskazati revolt zbog odluke krovnog udruženja Albanaca da na godišnju svečanost pozove “jednog od najkontroverznijih političara na Balkanu”. Organizacije albanske dijaspore, kako je kazao, crnogorskom premijeru zamjeraju zbog diskriminatoske politike prema njihovim sunarodnicima. Zbog toga je, prema njihovom mišljenju, problematično tumačenje Albansko-američkog nacionalnog savjeta da su Đukanovića na večeru pozvali kao prijatelja Albanaca.

“Crnogorski premijer je dokazao da je neprijatelj, a ne prijatelj našeg naroda. Od kako je došao na vlast iseljavanje Albanaca je poraslo na 70 odsto, a oni koji su ostali su ekonomski slabi, nezaposlenost je velika i još nemamo albanskog univerziteta u Crnoj Gori. Naši nacionalni simboli nijesu prihvaćen i ignorisani smo u većini državnih institucija. Tražićemo pomoć američkih političara da se sa takvom praksom prekine”, kazao je Đokaj.

Bonus video: