Damjanović: Cilj SNP je jasan - vlast u sve tri opštine

"Od načina na koji će biti sprovedene izborne aktivnosti na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu zavisiće i dalji razvoj političkih prilika u Crnoj Gori", naveo je Damjanović
53 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2013. 13:04h

Cilj Socijalsitičke narodne partije (SNP) na predstojećim lokalnim izborima u Prijestonici, Mojkovcu i Petnjici je učešće u vlasti i preuzimanje pune odgovornosti za stvaranje uslova za mnogo bolji život građana u tim opštinama, kazao je šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović.

On je rekao da SNP uveliko obavlja izborne aktivnosti na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu, s obzirom da je još prije nekoliko mjeseci bilo izvjesno da će izbori biti raspisani u novembru.

Damjanović je agenciji MINA rekao da je cilj SNP-a jasan.

"A to je učešće u vlasti u Prijestonici i dvije opštine i preuzimanje pune odgovornosti za stvaranje uslova za mnogo bolji i sadržajniji život građana i za brži razvoj i Cetinja i Petnjice i Mojkovca čiji resursi i potencijali uz odgovornu i građanima podređenu vlast to zaista omogućavaju", naveo je on.

Prema riječima Damjanovića, taj cilj je SNP zacrtala bez obzira da li će na izborima nastupati samostalno ili koaliciji, "što će zavisiti prije svega od procjene i predloga lokalnih partijskih organa i saglasnosti koju na predloge za predizborne koalicije daje Glavni odbor SNP".

On je podsjetio da predloge za eventualne predizborne koalicije na lokalnom nivou iniciraju lokalni stranački organi, navodeći da je SNP takav predlog dobila iz Mojkovca.

"Od lokalnih partijskih organa Prijestonice i Petnjice nije bilo takvih inicijativa, niti su druge opozicione partije izrazile želju za predizbornim koalicijama kao što je to bio slučaj u Mojkovcu. Imajući u vidu vremenski okvir i izbornu dinamiku nije realno očekivati predizborne koalicije na Cetinju i u Petnjici, kao što je realno očekivati da predlog koalicionog sporazuma u Mojkovcu prihvate nadležni stranački organi SNP", pojasnio je Damjanović.

"Podsjećam da je upravo zahvaljujući snazi SNP u Mojkovcu, nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić, sa blizu 3.000 glasova pobijedio Vujanovića u Mojkovcu"

Damjanović je podsjetio da je u dosadašnjem sazivu Skupštine opštine Mojkovac sa 13 mandata SNP ubjedljivo najjača opoziciona partija.

"Na predstojećim izborima naši partijski organi u Mojkovcu su predložili da u političku borbu protiv dosadašnje anemične i neuspješne vlasti nastupimo u koaliciji sa ostalim opozicionim partijama, i kao najodgovorniji politički subjekat još krajem maja smo inicirali dogovore na tu temu“, rekao je on, navodeći da je definisan nacrt koalicionog sporazuma između SNP, Fronta i Demokratske srpske stranke.

Prema riječima Damjanovića, na taj način SNP je po ko zna koji put partijsku snagu podredila interesu većine građana Mojkovca, „a to je da promjenu dosadašnje vlasti može napraviti široki koalicioni nastup“.

"Podsjećam da je upravo zahvaljujući snazi SNP u Mojkovcu, nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić, sa blizu 3.000 glasova pobijedio Vujanovića u Mojkovcu, i ukoliko ponovimo taj rezultat, a sve ispod toga bi bio neuspjeh, računam da će opoziciona koalicija SNP CG-DF-DSS biti nova vlast u Mojkovcu", ocijenio je on.

Očekuju da u Petnjici budu dio nove vlasti

Damjanović je kazao da na Cetinju očekuju "solidan izborni rezultat", u skladu sa onim što je realna snaga SNP u Prijestonici, navodeći da kao i u Petnjici, računaju da će biti dio nove vlasti.

Što se tiče izbora u Petnjici, on je kazao da se nikada nije postavljalo pitanje da li će SNP učestvovati na prvim izborima u novoosnovanoj Opštini, "za čije su osnivanje naši poslanici glasali u Skupštini, a čemu su u punoj mjeri doprinijeli odbornici u beranskom parlamentu koji su podržali formiranje opštine".

"Uveliko teku naše pripreme za izbore u Petnjici, formirani su i stranački organi i očekujemo da SNP bude zastupljena u Skupštini Opštine Petnjica. Šta više, osim što ćemo dobrim izbornim rezultatom i osvajanjem odborničkih mandata potvrditi naš građanski karakter i programsko određenje partije socijalne pravde, očekujem da će SNP biti dio nove vlasti u Petnjici", rekao je Damjanović.

"Pobjedu neka odnese onaj kojeg zaista građani odaberu"

On smatra da prvi izbori koji slijede nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora i lokalnih u Nikšiću, koji su, kako je kazao, bili obojeni neregularnostima, pritiscima i ucjenama od strane nosilaca državne vlasti, moraju biti fer, demokratski, sa jednakim šansama, "a pobjedu neka odnese onaj kojeg zaista građani odaberu".

"Od načina na koji će biti sprovedene izborne aktivnosti na Cetinju, u Petnjici i Mojkovcu zavisiće i dalji razvoj političkih prilika u Crnoj Gori, koje mogu da se dodatno destabilizuju i faktički parališu našu državu ili pak, gotovo izgubljeno povjerenje građana u demokratske procese može da se vrati, što je jedino dobro za budućnost Crne Gore", ocijenio je Damjanović.

On je kazao da napori koje je, uz postizanje konsenzusa, činio crnogorski Parlament na vraćanju povjerenja, i u tom smislu predlozi koji su došli od koalicije Fronta nakon protesta, a koje su prihvatili i podržali i DPS i SDP u Skupštini, na predstojećim izborima moraju dobiti potvrdu u smislu stvaranja uslova za fer i slobodno izražavanje volje birača.

Otvoren prostor za krupne reforme u tužilaštvu i pravosuđu

Damjanović je podsjetio da je nedavnim ustavnim promjenama otvoren prostor za krupne reforme u tužilaštvu i pravosuđu, koje su nedavnim usvajanjem seta zakona iz tih oblasti "kao i izmjenama krivičnog zakona uz amandmane SNP, još više ubrzane".

"Takvo reformisano tužilaštvo i pravosuđe će upravo biti najveća prijetnja svima, pa i ministrima koji pokušaju da protivno zakonima ove države, zloupotrijebe svoj položaj i funkciju u interesu političkih ciljeva vladajuće koalicije", rekao je on.

Prema riječima Damjanovića, i pažnja evropske javnosti i novi ambijent koji se stavara u pravosuđu i tužilaštvu najbolja su brana pokušajima zloupotreba koje se, ako se dese, neće završiti samo na priči.

"Već uvjeren sam i na punoj krivičnoj odgovornosti. Zato apelujem na sve učesnike izbora, ali i na nosioce državnih i lokalnih funkcija da se ponašaju u skladu sa zakonima, da ne vrše zloupotrebe i da svako u domenu sopstvene odgovornosti doprinese povratku političkog povjerenja što se postiže slobodnim izražavanjem volje građana na predstojećim lokalnim izborima, a što je jedan od ključnih uslova Crne Gore na njenom evropskom putu", zaključio je on.

Bonus video: