Prijestonica praznih izbornih obećanja

Šta je DPS obećavao uoči lokalnih izbora na Cetinju prije četiri godine, a šta je ispunio...
102 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 20:00h

Dok je u proteklih desetak godina Demokratska partija socijalista (DPS) na Cetinju mijenjala svoje predsjednike opštinskih odbora, nosioce izbornih lista, gradonačelnike, predsjednike lokalnog parlamenta i direktore javnih preduzeća, ostala je dosljedna samo predizbornim obećanjima.

Lista obećanja sa kojom DPS godinama izlazi na lokalne izbore na Cetinju i pobjeđuje, nije se mnogo promijenila, a većina obećanog nikada nije ispunjena.

Preseljenje državnih institucija, otvaranje ambasada, izgradnja autobuske stanice, gradske pijace, vatrogasnog doma, postrojenja za tretman otpadnih voda, normalno snabdijevanje grada vodom, povećanje zaposlenosti, izgradnja Trga kralja Nikole, sanacija Dječje bolnice i bolnice Danilo I, otvaranje Kulturnog centra, Geronto centra, izgradnja žičare Cetinje-Lovćen-Kotor, univerzitetskog kompleksa, projekat MACCOC, izgradnja hrama za tri relikvije... samo je dio projekata koje je DPS na Cetinju obećao uoči posljednjih lokalnih izbora 2010.

Cetinjski DPS tada je predvodio Milovan Janković pod čijim vođstvom je ta stranka osvojila više glasova nego ikada prije, 62 odsto građana Prijestonice koji su izašli na izbore dali su povjerenje DPS za još jedan mandat.

Uprkos tome, Janković i njegova ekipa nijesu se zadržali na funkcijama ni godinu dana jer je u cetinjskom DPS-u došlo do svojevrsnog puča koji je podržala centrala DPS-a.

Prijestonica još bez autobuske stanice, Foto Danijela Lasica

Tada je na mjesto gradonačelnika došao Aleksandar Bogdanović, koji je sa sobom doveo praktično kompletno novu administraciju. Promjene je pretrpio i Opštinski odbor DPS. Tako je, primjera radi, Nenad Dragan Vušurović, šef odbora i nosilac liste na lokalnim izborima 2010. smijenjen da bi na kasnije na njegovo mjesto bio izabran Jovan Martinović, koji je na izbornoj listi na posljednjim lokalnim izborima bio na 21. mjestu.

Tako je nova garnitura DPS-a, koju čeka odmjeravanje političkih snaga na lokalnim izborima 16 novembra, naslijedila staru listu obećanja čiji najveći dio nije uspjela da realizuje.

Izuzetak predstavlja rekonstrukcija trga kralja Nikole prije oko godinu i po dana, iako je njegov završetak najavljivan za 2009. Slično je i sa vatrogasnim domom, koji se godinama gradio, ali su se vatrogasci u njega preselili tek lani.

Cetinje još nema autobusku stanicu, iako iz DPS-a kažu da je lokalna uprava još prošle godine okončala svoj dio posla i da se sada čeka na privatnog partnera u čijem se vlasništvu nalazi stara autobuska.

Izgradnja gradske pijace počela je tek nedavno, dok je vodosnabdijevanje, kao višedecenijski problem Cetinja i višedecenijsko obećanje DPS-a, nije potpuno riješen.

Iz lokalne vlasti kažu da su u međuvremenu ukinute dnevne restrikcije, da su večernje obustave vode znatno kraće u odnosu na 2010. godinu, te da će kompletan problem biti okončan naredne godine.

Najavljivani privredni “bum” na prostoru bivšeg Oboda sveo se na nekoliko fabričkih hala koje su upotrijebljene kao distributivni centar jedne češke kompanija.

Cetinje je izgleda najgore prošlo sa obećanjima koja je davao sam vrh vladajuće partije i države na čelu sa Milom Đukanovićem. Njegovo najveće obećanje Cetinju bilo je da će riješiti situaciju u Obodu čiji su svi radnici u međuvremenu uzeli otpremnine ili otišli u penziju.

Đukanović je 2005. obećao da će Cetinje opet biti diplomatski centar Crne Gore. Od tada do danas, Prijestonica je postala samo sjedište počasnog konuzlata Republike Gvineje.

Sada šef diplomatije Igor Lukšić i gradonačelnik Bogdanović obećavaju da će u Prijestonicu već dogodine preseliti sjedište Ministarstva vanjskih poslova. U međuvremenu je na Cetinju smještena i predsjednička rezidencija u Filip Vujanović prima većinu svojih gostiju.

Vrh DPS-a je ranije obećavao preseljenje velikog broja državnih institucija na Cetinje, od Ustavnog suda, Rektorata, Skupština Crne Gore. Preseljenje zakonodavnog doma najviše je zagovarao lider SDP Ranko Krivokapić koji je prije sedam godina kazao da će "vratiti parlament na Cetinje, jer nam je u Podgorici usko i jer, da mi oprosti gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, ne vidimo dobro Crnu Goru iz ravnice."

Do sada, svoj dom na Cetinju našlo je jedino Ministarstvo kulture, a adekvatna lokacija za njega tražena punih 15 godina.

Dva kapitalna projekta koja je pokrenuo predsjednik države Filip Vujanović, a koja su se nalazila na listi obećanja lokalnog DPS-a, su izgradnju žičare Kotor-Lovćen-Cetinje i hrama za tri pravoslavne relikvije.

Iako iz lokalne vlasti tvrde da postoji jasno interesovanje najzvučnijih imena iz oblasti gradnje žičara, poput “Doplmajera”, “Pome” i “Lajtnera”, tender za taj godinama najavljivani projekat nije raspisan.

Zvaničnog obrazloženja nema-nezvanično tender koči neko iz Vlade.

O hramu u kojem bi bile smještene tri navodno najveće pravoslavne relikvije pod istim krovom više se i ne govori.

Đukanović posljednji pomenuo put Cetinje-Čevo-Nikšić

Jedno od obećanja DPS-a koje je skoro zaboravljeno je izgradnja puta Cetinje–Čevo-Nikišić. Prvo obećanje vladajuće garniture o izgradnji ovog puta palo je još 1992. godine, da bi DPS to rabio u kampanji za izbore 1998, 2002. i 2005. godine.

U proteklih 20-ak godine probijeno je oko 60-ak kilometara puta koji je neasfaltiran i koji nije povezao ta dva grada. Bivši gradonačelnik Cetinja Milovan Janković pred izbore 2005. kazao je “da izgradnja puta Cetinje-Čevo–Nikšić predstavlja dio kapitalnih investicija Vlade Crne Gore, da se nalazi u njenim strateškim planovima koji se odnose na putnu infrastrukturu i da će njegova realizacija biti nastavljena”. Od tada niko iz DPS-a više nije pomenuo ovaj put.

Galerija

Bonus video: