U DF-u očekuju opstrukciju primjene ustavnih amandmana i zakona

"Jasno je da vlast u Crnoj Gori nije donijela odluku da se obračuna sa korupcijom i odrekne se svog uticaja u pravosuđu i tužilaštvu"
1 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2013. 12:47h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Vlada opstruiraće primjenu ustavnih amandmana, smatra funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović, ocjenjujući da će normativne promjene u pravosuđu doživjeti debakl već na prvom koraku ukoliko Vrhovni državni tužilac ne procesuira neke aktere afere Snimak.

"Očekujem da će nakon usvajanja ustavnih amadnaman i seta zakona koji to prate, nastupiti vrijeme opstrukcije njihove primjene od Vlade i vrha DPS-a. Svuda gdje bude interes vlasti biće v.d. stanje, kao što je sad u tužilaštvu, ili probijanje i prolongiranje rokova, a za šta će se optuživati parlament i opozicija", rekao je Bulatović agenciji MINA.

On, kako je kazao, to tvrdi, jer je jasno da vlast u Crnoj Gori nije donijela odluku da se obračuna sa korupcijom i odrekne se svog uticaja u pravosuđu i tužilaštvu.

"To je očekivano, jer kad bi donijeli takvu odluku, to bi značilo da počinju borbu sa samim sobom, odnosno borbu protiv nosioca tih pojava u njihovim redovima", rekao je on.

Prema riječima Bulatovića, realno je očekivati da će, nakon zahtjeva EK da Vlada dostavi nacrt pregovaračke platforme za poglavlja 23 i 24, veoma brzo početi proces pregovora

Bulatović je kazao da bez takve, kvalitetne borbe, nema napretka ka Evropskoj uniji. "Ako to ne bude radila ova Vlada, odnosno ne bude se borila protiv korupcije, posebno na visokom nivou, veoma brzo će raditi neka druga Vlada, kako u političkom, tako i u personalnom sastavu".

Prema njegovim riječima, uslov za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 nijesu posebni, konkretni rezultati, već će ostvarenje rezultata biti uslov za zatvaranje pregovora i donošenje konačne odluke da li je Crna Gora usvojila evropske standarde.

"Ipak, treba uočiti da je jedan broj zakona i drugih akata koji su usvojeni u Crnoj Gori od Evropske komisije (EK) ocijenjen kao korak u dobrom smjeru i ja to ne sporim, ali ocjenjujem to kao formalni ili procedurani napredak", kazao je Bulatović.

Kako je naveo, Vlada je zauzela poziciju da olako pristupa normativnim promjenama. "Kroz koje kupuje vrijeme u odnosu na EK, a da opstruira konkretne rezultate u datoj oblasti, pa i u oblasti koje dotiču poglavlja 23 i 24. Evidentno je da nema mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije, posebno u borbi protiv takozvane visoke korupcije".

Bulatović je poručio da u oktobarskom izvještaju o napretku očekuje realne, odnosno kritičke ocjene EK o stanju u Crnoj Gori.

"Kriterijum ocjenjivanja biće sve strožiji, što proces evropskih integracija napreduje. Izvještaj će posebno tretirati afere, a među njima i aferu Snimak. Za nju postoji interes EK da dobije svoj ubjedljiv tužilački epilog, i to će biti jedan od testova spremnosti Crne Gore da ovlada evropskim standardima", smatra on.

Bulatović je poručio da od v.d. Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića, koji će biti saslušan pred skupštinskim Odborom za antikorupciju povodom afere Snimak, očekuje da saopšti da je završio istragu i da je preduzeo mjere, kao i prema kome je preduzeo mjere.

"Ako su moguće mjere krivično-pravnog progona zaobišle neke od aktera, Vrhovni državni tužilac mora to ubjedljivo i argumentovano da obrazloži javnosti i skupštinskom Odboru za antikorupciju", poručio je on.

Bulatović je kazao da je za njega i sve u opoziciji, kao i za ubjedljivo veliki dio javnosti u Crnoj Gori, afera Snimak čvrst dokaz kako se organizovano i sistematično osmišljava, kreira i sprovodi,brutalnim gaženjem zakona i zloupotrebom vlasti, prekrajanje stvarne volje građana.

"A za interes DPS-a i svih njegovih partnera u Vladi, uključujući i one najmanje konstituente Vlade. Ako Vrhovni državni tužilac ne procesuira neke aktere iz Snimka zbog zloupotreba, već na prvom koraku hvaljene normativne promjene u tužilaštvu i pravosuđu doživjeće totalni debakl", ocijenio je on.

Prema riječima Bulatovića, realno je očekivati da će, nakon zahtjeva EK da Vlada dostavi nacrt pregovaračke platforme za poglavlja 23 i 24, veoma brzo početi proces pregovora.

Parlament će, dodao je, preko svog nadležnog tijela već 7. oktobra razmotriti nacrt te platforme koji je Vlada sačinila.

"Nije dobro, a posebno ni istinito, ocjenjivati da će početak pregovora biti neka posebna nagrada za Vladu ili da je to plod spektakularnih rezultata partija na vlasti. U nekim ključnim fazama evropskog puta ka EU, pa i u ovoj fazi, prepreke koje su postojale na tom putu uklonjene su i uz veliki angažman i, rekao bih, odricanje opozicije u cjelini, ili nekih njenih djelova", kazao je Bulatović.

On smatra da početak pregovora za poglavlja 23 i 24 označava period teških pregovora.

"Kroz koje će se ostvariti velike promjene u Crnoj Gori i to u oblasti gdje je stanje veoma loše, a radi se o vladavini prava, temeljnim pravima i slobodama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou", kazao je Bulatović.

Bonus video: