Kusovac novi šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću

Kusovac će ostati upamćen kao novinar koji nije imao zadrške u odbrani režima
230 pregleda 29 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2013. 12:53h

Vlada je na današnjoj sjednici za novog šefa Vladinog biroa za odnose sa javnošću imenovala Srđana Kusovca.

Protiv te odluke bili su ministri iz redova Socijaldemokratske partije (SDP).

Dosadašnji šef biroa bio je Vuk Vujnović.

Vijesti su još 1. avgusta objavile da je Kusovac, koji će ostati upamćen u istoriji crnogorskog novinarstva po nezapamćenom praktikovanju zanata, spreman da napusti poziciju glavnog i odgovornog urednika "Pobjede".

On je Odboru direktora najstarijeg štampanog crnogorskog medija podnio ostavku jer nije namjeravao u oktobru da konkuriše za drugi četvorogodišnji mandat.

Navodno razlog za povlačenje Kusovca iz “Pobjede” je incident u Briselu, kada je Evropski komesar za proširenje Štefan File, kritikovao “Pobjedu” za neprofesionalizam, a nakon čega nije dobio podršku iz Vlade ili vladajućih struktura za svoje napore da se bez rukavica obračuna sa “neprijateljima” DPS politike.

Kusovac će ostati upamćen kao novinar koji nije imao zadrške u odbrani režima koristeći svaku priliku i mogućnost, čak i psujući i lično vrijeđajući da što jače i ličnije ocrni protivnike i kritičare režima, čija je, posljednjih nekoliko godina, bio udarna pesnica.

Objavljivanje psovki, namještanje foto i reporterskih sačekuša nezgodnim kritičarima režima, plasiranjem ljekarskih dijagnoza javnih ličnosti, bili su normalna i svakodnevna pojava u Kusovčevom novinarstvu.

Nije bio manje beskrupulozan ni prema konkurenciji, prvenstveno prema malobrojnim nezavisnim medijima koji su pisali o činjenjima i nečinjenjima crnogorskog režima.

Većinu tekstova potpisivao je on. Na njegovo ponašanje nijemi su ostali pravosudni organi, i Vlada kao većinski vlasnik lista.

Kusovac će ostati upamćen i po tome što je nakon decenija izlaženja promijenio dizajn najstarijeg štampanog lista u Crnoj Gori i Pobjedu "preveo" na latinicu.

Bonus video: