DPS pokušava da zadrži kontrolu

Skupština usvojila izmijenjene zakone o sudovima, VDT i o Ustavnom sudu, odbijena većina amandmana opozicije
2 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Luka Zeković
Neven Gošović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2013. 09:29h

Skupština Crne Gore usvojila je većinom glasova izmjene seta zakona iz oblasti pravosuđa, kojima su stvorene pretpostavke za pokretanje procedure izbora novog vrhovnog državnog tužioca, Sudskog i Tužilačkog savjeta kao i sudija Ustavnog suda.

Zakoni o državnom tužilaštvu, o Ustavnom sudu, sudovima i o Sudskom savjetu izmijenjeni su, kako bi se usaglasili sa izmjenama Ustava u dijelu pravosuđa, koje su bile jedan od uslova za otvaranje 23. i 24. poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Izmijenjeni zakoni predviđaju da se vrhovni državni tužilac, nakon konkursa, i sudije Ustavnog suda biraju u parlamentu dvotrećinskom većinom u prvom glasanju ili tropetinskom u drugom. Pet sudija Ustavnog suda biraće parlament, na predlog nadležnog skupštinskog tijela, i dva na predlog predsjednika države,

Parlament će dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom birati i četiri, od ukupno devet, članova Sudskog savjeta koji će nakon toga dvotrećinskom većinom birati predsjednika Sudskog savjeta.

Na jučerašnjoj sjednici odbijena je većina amandmana opozicije, pa je tako odlučeno da Ustavni sud mora odgovoriti na žalbe najkasnije za 18 mjeseci od pokretanja postupka, a ne 12, kako je predložila Socijalistička narodna partija (SNP).

Odbijeni su i amandmani SNP-a prema kojima se Sud obavezivao da održi javnu raspravu u određenim slučajevima, te da, kod ustavnih žalbi, odlučuje i o zahtjevu građana o materijalnoj i nematerijalnoj šteti.

Izmjene zakona o Ustavnom sudu podržali su poslanici vladajuće većine i dio opozicije. Protiv zakona glasalo je devet poslanika Demokratskog fronta (DF), dok je njih sedam bilo uzdržano.

Skupština nije prihvatila amandman SNP-a na Zakon o Sudskom savjetu kojim je ta partija tražila da se ukine uslov da sudije Osnovnog suda moraju imati pet godina iskustva pri izboru za Sudski savjet. Neven Gošović (SNP) pojasnio je da je time eliminisano 50 odsto sudija u Crnoj Gori.

Nije prihvaćen ni amandman Pozitivne Crne Gore kojim je traženo da Opšta sjednica Vrhovnog suda predloži više kandidata za predsjednika tog suda. Poslanica Pozitivne Azra Jasavić tvrdi da se odbijanjem amandmana stvara prostor za dalji uticaj Demokratske partije socijalista (DPS) na crnogorsko sudstvo.

“Postoji tendencija da DPS neprihvatanjem amandmana i dalje pokušava da vrši uticaj na sudstvo tako što ćemo na mjestu predsjednika Vrhovnog suda da imamo staro rješenje”, navela je ona.

Parlament nije prihvatio amandman SNP-a na izmjene Zakona o sudovima, kojim je traženo da se predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na Opštoj sjednici utvrđuje dvotrećinskom većinom. Snežana Jonica (SNP) navela je da se jedino tako može obezbijediti da kredibilan predlog ode Sudskom savjetu.

Zakon o Sudskom savjet podržalo je 48 poslanika iz vladajuće koalicije, Pozitivne i SNP-a, za zakon o sudovima glasao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok je zakon o tužilaštvo podržalo 49 poslanika, što znači da je bio prihvatljiv i za dio opozicije.

Izmijenjenim zakonima predviđeno je raspisivanje javnog poziva za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, te VDT-a. Konkurs za njihov izbor biće raspisan 30 dana od usklađivanja propisa.

Bonus video: