Kalezić: Čudno je da DPS razrađuje stvari sa sastanka vrha DF-a

Kalezić je kazala i da su odgovorni za sajt DPS-a mogli doći do potpune informacije, prije nego su napisali dezinformaciju, kojom je potencijano bačena ljaga na nju
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 18:03h

Poslanica Demokratskog fronta (DF), prof. dr Jelisava Kalezić zatražila je od političkog direktora Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzana Miloševića javno izvinjenje zbog dezinformacije objavljene u saopštenju vladajuće partije u kojoj je njena inicijativa o načinu finansiranja tog političkog saveza predstavljena kao namjera da se novac od nestranačkih mandata podijeli između Miodraga Lekića, Janka Vučinića i nje.

Kalezić je u reagovanju dostavljenom "Vijestima" ukazala da ima dokumentaciju o svojoj inicijativi za finansiranje koalicije i vjerodostojne svjedoke što je, kako je kazala, dovoljno za sud da ustanovi da je oklevetana.

Ona je navela da je u tekstu DPS-a, objavljenom u medijima i na sajtu te partije, pomenuta u kontekstu i na način koji pokazuje da je riječ "o nedopustivoj površnosti i nejasnoći u saopštavanju informacije javnosti" ili o namjeri da se nanese direktna moralna šteta njenom integritetu, njoj kao nestranačkoj poslanici, ali i moralna šteta nastranačkim članovima kluba DF-a.

Precizirala je da je riječ o citatu iz saopštenja DPS-a "Izvještaj DRI – Nova da objasni kako je potrošila 300 000 bez pokrića", u kojem se navodi: "Kako se finansira grupa Miodrag Lekić? Da li on i dalje troši novac samo na sebe u Rimu ili je poslušao koleginicu Jelisavu Kalezić da ga podijeli sa njom i Jankom Vučinićem?"

Šta je tačno

"Jedino tačno u pasusu u kojem se pominje moje ime je da sam izašla pred Predsjedništvo DF-a sa predlogom o načinu finansiranja koalicije. Prvo sam 30. maja ove godine, na sastanku poslaničkog kluba DF-a pokrenula to pitanje", kazala je Kalezić

Kalezić je kazala da nema aspiracija da troši novac namijenjen za rad kluba, niti je to po zakonu uopšte moguće, niti je ličnost koja bi pravila novčanu malverzaciju

"Da li je upravo ta nova forma, a i formula političkog djelovanja DF-a meta napada DPS-a, počev od parlamentarne kampanje. Navedeno je činjenica kojom se ne umanjuje značaj partija koalicionih partnera u DF-u", rekla je Kalezić.

Prema njenim riječima, kao nestranačka ličnost u Skupštini smatra da dio novca koji koalicija DF dobija iz budžeta treba usmjeriti da se podrži rad nestranačkog dijela koalicije.

"U tom smislu sam Miodragu Lekiću poslala svoj predlog 9. juna, a ostalim članovima Predsjedništva 13. juna. Predsjedništvo je uvažilo moj zahtjev da na posebnom sastanku razgovaramo o upućenom predlogu", kazala je ona.

Istovremeno je podsjetila da su članovi Predsjedništva DF-a Lekić, kao predsjednik, zatim Andrija Mandić i Goran Danilović iz Nove, Nebojša Medojević i Branko Radulović iz PzP, te Predrag Bulatović i Milan Knežević iz Grupe građana “Milan Knežević”. Dodala je i da su članovi proširenog Predsjedništva DF-a bili Avdo Gorčević, dr Srđa Pavićević, Đorđije Malović i Ognjen Jovović.

Bulatović me podržao

"Moj predlog je od pet tada prisutnih članova Predsjedništva, podržao Predrag Bulatović u svoje i u ime Milana Kneževića. Članovi proširenog Predsjedništva DF-a, koje sam lično obavijestila o mojoj inicijativi, nijesu bili pozvani na pomenuti sastanak. Zaključak Predsjedništva je bio da zasad ne postoje Zakonom o finansiranju političkih partija definisani uslovi da grupe građana i nestranačke ličnosti odlučuju o načinu finansiranja aktivnosti koje proističu iz njihovog mandata i odgovornosti prema biračkom tijelu", navela je Kalezić.

To je, dodala je ona, sama suština njene inicijative za koju i dalje smatra da je mogla biti primijenjena internim pravilnikom unutar DF-a, uz konsultaciju sa DRI i Ministarstvom finansija.

Priznajem da ne razumijem finansijske nevolje i zaduženja partija koalicionih partnera u DF-u, a ni drugih parlamentarnih i neparlamentarnih partija. Kao domaćica u svojoj kući, ne mogu trošiti preko raspoloživog budžeta

Ona je istakla da nema aspiracija da troši novac namijenjen za rad kluba, niti je to po zakonu uopšte moguće, niti je ličnost koja bi pravila novčanu malverzaciju.

''Da li je to od ranije uspostavljena praksa da se novac za finansiranje rada partija i poslanika troši na mnoge živopisne načine, pa DPS u svom saopštenju polazi od toga? Da li je neobično ako se istupi sa objektivnim i podložnim provjeri (i kritici) planom sa kojim bi bili upoznati građani. I oni koji su nas birali, ali i svi ostali. I da takav predlog dođe od nestranačke ličnosti iz parlamentarne opozicije. Ili sam, iako nestranačka ličnost, dupla meta na političkoj sceni?", pitala je Kalezić.

Državni budžet, budžet firme, pa i budžet domaćinstva se planira, kazala je ona i dodala da poslanička grupa DF-a mjesečno, bez troškova za finansiranje poslovnog prostora, dobija oko 54.000 eura iz budžeta.

"Pri ovolikoj nemaštini velikog broja građana Crne Gore, pa i da svima teče med i mlijeko, ogromna je odgovornost trošenje toga novca. Tu odgovornost sam imala u vidu, prilikom obraćanja Predsjedništvu DF-a. Priznajem da ne razumijem finansijske nevolje i zaduženja partija koalicionih partnera u DF-u, a ni drugih parlamentarnih i neparlamentarnih partija. Kao domaćica u svojoj kući, ne mogu trošiti preko raspoloživog budžeta. Kao nestranačka ličnost i poslanica ne mogu podržati da se nestranački dio koalicije zapostavlja kad je riječ o finansiranju uslova za rad. Jer su preči partijski dugovi", kazala je ona.

To je, dodala je ona, sadržala njena inicijativa, od koje ne odustaje.

Kalezićje kazala i da je preko poslanika iz DF-a tražila da se prilikom rada na novom izbornom zakonodavstvu djeluje u kontekstu njene inicijatve.

Pitanja za Miloševića

Kalezić je kazala i da su odgovorni za sajt DPS-a mogli doći do potpune informacije, prije nego su napisali dezinformaciju, kojom je potencijano bačena ljaga na nju.

Zbog toga joj, kako je navela, ostaje da preko medija postavi pitanja političkom direktoru DPS-a, Tarzanu Miloševiću:

"Da li se radi o površnosti u formulisanju saopštenja, gdje sam se našla kao uzgredna šteta nastojanja DPS-a da izazove podozrenje stranačkog prema nestranačkom dijelu DF-a? Da li se radi o namjernoj neistini koja je uperena da se dezavuišu ličnosti i važni nestranački aspekt koje sadrži DF? U svakom slučaju, zahtijevam od g. Tarzana Miloševića javno izvinjenje i objašnjenje u roku od 48 sati od objavljivanja ovoga teksta. Napominjem da imam potpunu i vjerodostojnu dokumentaciju o svojoj inicijativi u vezi sa predlogom za finansiranje, kao i vjerodostojne svjedoke. Dovoljno za sud da ustanovi da mi je nanesena kleveta navedenom interpretacijom u saopštenju na sajtu DPS-a”, kazala je Kalezić.

Ona je dodala da je spremna da 'Vijestima' da stavi na uvid originalni tekst njenog obraćanja Predsjedništvu DF-a.

"G. Tarzan Milošević će na taj način moći da se uvjeri u osnovanost moga zahtjeva za javno izvinjenje, u slučaju da se ustručava da se lično obrati poslanici iz 'destruktivne opozicije'", zaključila je Kalezić.

Galerija

Bonus video: