Pozitivna: Zahtijevaćemo definisanje lokacije za regionalnu deponiju

Veljko Dedejić je kazao da na obali Tare završava oko 3.000t komunalnog i medicinskog otpada koji se skupi iz Mojkovca i Kolašina
16 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 11:11h

Pozitivna Crna Gora će zahtijevati definisanje tačne lokacije za regionalnu deponiju u Mojkovcu što bi, kako je ocijenjeno iz te partije, bio prvi i možda najkrupniji korak ka njenoj izgradnji.

Koordinator Pozitivne za Mojkovac Veljko Dedejić kazao je da mnogi gradovi na sjeveru Crne Gore odlažu otpad na višedecenijskim “privremenim" lokacijama u blizini rijeka, a u toj opštini na Rijeci Tari.

"Pozitivna Crna Gora će zahtjevati konačno definisanje tačne lokacije za regionalnu deponiju što bi bio prvi i možda najkrupniji korak ka njenoj izgradnji,a time bi građanima Mojkovca bilo ispunjeno Ustavom garantovano osnovno ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu", poručio je Dedejić.

On je pojasnio da na obali Tare, završava oko tri hiljade tona komunalnog i medicinskog otpada, koji se na godišnjem nivou skupi iz Mojkovca i Kolašina.

"Posebno zabrinjava činjenica da, na području koje karakterišu obilne padavine, toksične materije dospjevaju u rijeku i imaju veoma negativne uticaje na život", upozorio je Dedejić.

Prema njegovim riječima, Pozitivna će inicirati sastanke sa predstavnicima ostali sjevernih opština, kako bi otpočeo proces riješavanja lokacije za regionalni deponiju za to područje Crne Gore.

Galerija

Bonus video: