Radna grupa odlaže usaglašavanje modela rada i organizacije DIK-a

Veći dio rasprave poslanici su posvetili izboru predstavnika NVO-a u DIK
57 pregleda 0 komentar(a)
Radna grupa - izborni proces, Foto: Savo Prelević
Radna grupa - izborni proces, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2013. 15:28h

Članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo nijesu uspijeli da usaglase model rada i organizacije Državne izborne komisije (DIK) jer se predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu izjasnili o modelu koji je predložio Demokratski front (DF).

Goran Danilović (DF) kazao je da je neophodno izjašnjavanje vladajuće partije o tome da li im je prihvatljiv predlog da se predsjednik DIK-a i član Komisije koji je predstavnik NVO-a biraju putem javnog konkursa, dok bi ostali članovi bili predstavnici partija.

"Moramo znati koji je model prihvatljiv jer dok god postoji partijska većina u DIK-u nema što da tražimo promjene“, kazao je Danilović i dodao da za DF za "šminkanje takve demokratije nije zainteresovan“.

Ne precizirajući kakav je stav vladajuće partije o modelu DF-a, Milutin Simović (DPS) je kazao da bi trebalo dalje profesionalizovati DIK, utvrditi stalni sekretarijat, eventualno obezbijediti dodatna sredstva i prostorne uslove.

Veći dio rasprave koja je trajala oko sat vremena poslanici su posvetili izboru predstavnika NVO-a u DIK. Iako su ranije predlagali da bio on trebao da bude direktni predstavnik NVO-a, iz DF-a su juče rekli da bi CEMI, CDT i MANS mogli samo predložiti devetog člana DIK-a.

"To je potpuno drugačije rješenje jer je predstavnik NVO-a neko ko je zaposlen u organizaciji, poznaje zakone i izborni proces...može se desiti da se onda javi Univerzitet ili mediji i da kažu 'zašto mi ne bismo predlagali kad može NVO'“, kazao je Vlado Dedović (CEMI).

Milutin Đukanović (DF) mu je pojasnio da je DF svejedno koje rješenje će se prihvatiti.

“Mi smo do tog rješenja došli misleći da NVO neće u DIK, a sad se pojavljuju dvije strane NVO-a, jedni koji neće da učestvuju zbog konflikta interesa i drugi koji hoće, ali uz korekciju ovog rješenja“, kazao je Đukanović.

Nakon toga Dedović i Dragan Koprivica (CDT) rekli su da pitanje članstva NVO-a trenutno nije bitno već da ima mnogo važnijih pitanja koje Radna grupa mora rješiti.

Bonus video: