Dačić u Podgorici: Koncentrišimo se na rješavanje problema

Dačić je kazao da su zbog nepovjerenja vlasti mnoga bitna pitanja između dvije države ostala neriješena, navodeći nedavni primjer kada je voz od BG do PG putovao 32 sata
98 pregleda 89 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 19:32h

Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je danas u Podgorici da će odnosi između Crne Gore i Srbije biti iskreni i da neće biti zadnjih namjera, "kako se to ranije tvrdilo".

On je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kazao da su zbog nepovjerenja bivših vlasti u Beogradu i Podgorici mnoga bitna pitanja između dvije države ostala neriješena, navodeći kao primjer nedavnu situaciju kada je voz od Beograda do Podgorice putovao 32 sata.

"Dok smo se bavili drugim temama i tražili jedni drugima skrivene namjere, naši ključni problemi su ostali neriješeni. Zato sada imamo nerazvijenu infrastrukturu, zbog čega nam se i desilo to sa vozom", kazao je Dačić.

On je rekao da će dvije vlade raditi na unaprijeđenju ekonomske saradnje i međusobno se pomagati u evropskim integracijama i dodao da će se Srbija uvijek interesovati za prava Srba u Crnoj Gori ali i voditi računa o pravima Crnogoraca u Srbiji.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

"Kazao sam Đukanoviću da nećemo insisitirati na reciprocitetu jer kada bi tražili da Srbi imaju direktorskih mjesta u Crnoj Gori koliko imaju Crnogorci u Srbiji, ne znam šta bi vama ostalo", našalio se Dačić.

On je ocijenio da dvije države treba da se posvete pitanjima platnog prometa i dvojnog državljanstva jer je to, prema njegovim riječima, u interesu građana obje države. Podsjetio je da zvanična Podgorica i Beograd po pitanju dvojnog državljanstva imaju potpuno različite stavove.

Đukanović i Dačić su se saglasili da policije dvije države dobro sarađuju a crnogorski premijer je ocijenio da je između dvije države sve manje neriješenih pitanja.

Nakon sastanka je najavljeno da će Đukanović do kraja godine posjetiti Beograd, što će biti njegova prva posjeta Srbiji u svojstvu predsjednika Vlade.

Za nastavak i snaženje ekonomske saradnje

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u razgovoru sa Dačićem je ocijenio odnose Crne Gore i Srbije maksimalno bliskim i prijateljskim, "kakvi treba da budu i ubuduće koristeći prostore saradnje i partnerstva u svim oblastima".

Vujanović je, kako je saopšteno, istakao da intenzitet i kvalitet državnih odnosa predstavlja dobru osnovu za nastavak i snaženje ekonomske saradnje, uključujući i zajedničko djelovanje na trećim tržištima.

"Visoko ocijenjujući vrijednost zvanične posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Crnoj Gori u januaru ove godine, predsjednik je iskazao očekivanje nastavka intenziviranja dobre saradnje vlada i svih državnih organa za čim postoji jednak i zajednički interes Crne Gore i Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Dačić saglasio da bliskost dvije države treba da bude osnov saradnje u svim oblastima, ističući spremnost Vlade Srbije za takav partnerski odnos.

Krivokapić: Odnosi Crne Gore i Srbije idu uzlaznom putanjom

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić sastao se u Podgorici sa Dačićem.

Krivokapić i Dačić, kako se navodi u saopštenju Skupštine, razgovarali su o razumijevanju koje postoji između Crne Gore i Srbije iz kojeg proizilazi dobra saradnja između dvije države, na ekonomskom ali i administrativnom nivou.

"Sagovornici su razgovarali o protoku roba i usluga između dvije zemlje sa posebnim akcentom na saradnji u oblasti ugostiteljstva i uvoza radne snage. Krivokapić je na sastanku istakao da između Crne Gore i Srbije odnosi idu uzlaznom putanjom ali i da postoji više oblasti u kojima bi saradnja mogla biti dodatno osnažena u korist građana obje države", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: