Forum 2010. ponovo na sceni: Ne možemo sve ovo nijemo posmatrati

Za predsjednika Foruma sa dvogodišnjim mandatom izabran je Žarko Rakčević, saopšteno je iz Foruma 2010
133 pregleda 10 komentar(a)
Forum 2010., Foto: Zoran Đurić
Forum 2010., Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2013. 20:14h

Forum 2010. juče je saopštio da je održao redovnu konferenciju na kojoj su izabrani novi organi ovog nevladinog udruženja, čime je najavljen njegov povratak na javnu scenu.

Za predsjednika Foruma sa dvogodišnjim mandatom izabran je Žarko Rakčević, saopšteno je iz Foruma 2010.

Na redovnoj skupštini su izabrani koordinatori za određene sektore, pa je Božena Jelušić nadležna za prosvjetu, Branko Lukovac za međunarodnu saradnju, a general Blagoje Grahovac za oblast odbrane i bezbjednosti.

Na Skupštini je odlučeno da istoričar Šerbo Rastoder bu - de koordinator za ljudska prava, književnik Balša Brković za kulturu, bivši guverner Centralne banke Ljubiša Krgović za finansijski sistem, Miro Perović za preduzetništvo dok će Dejan Mijović biti koordinator za evropske integracije.

“Postignut je dogovor oko načina daljeg rada i uključivanja Foruma 2010. u prevazilaženje duboke ekonomske, socijalne i političke krize koja potresa crnogorsko društ vo ”, navodi se u saopštenju nakon jučerašnje sjednice.

Rakčević je sinoć “Vijestima” kazao da je riječ o normalnom nastavku rada Forum 2010 u, kako je kazao, nažalost gorim okolnostima u Crnoj Gori u odnosu na period kada su osnovani, prije oko tri godine.

“U odnosu na 2010. danas su okolnosti u Crnoj Gori, nažalost, lošije, posebno na planu ekonomsko socijalnih problema i Forum, kao udr uženje ozbiljnih, odgovornih ljudi ne želi i neće biti nijemi posmatrač procesa i događaja u Crnoj Gori koji predstavljaju njenu stagnaciju i zaostajanje.

Namjera nam je da sa svim subjektima na javnoj sceni koji baštine vrijednosti građanske i prosperitetne Crne Gore u evroatlantskim integracijama ostvarimo saradnju i tražimo načine rješavanja nagomilanih problema u korist oporavka Crne Gore i boljeg života svih njenih građana”, rekao je Rakčević.

Forum 2010. osnovan je u februaru 2010. kao mreža istaknutih javnih ličnosti sa ciljem izgradnje Crne Gore po uzoru na evropske demokratije.

Za prvog predsjednika je izabran Rakčević.

Njega je na čelu Foruma poslije oko godinu i po naslijedio Dragan Bogojević da bi ubrzo to udr uženje postalo neaktivno, dijelom zbog toga što se dio njegovih članova politički angažovao u Pozitivnoj Crnoj Gori, dok je dio ušao u Politički savjet ove partije sa čijim rukovodstvom su se zvanično razišli prije nekoliko mjeseci.

Bonus video: