"Željeli su da dokažu kako Malesija ne može da živi bez Podgorice"

Opozicija u GO Tuzi saglasna da je elaborat o opravdanosti formiranja punopravne opštine rađen po političkim željama gradonačelnika Mugoše
65 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 13:39h

Odbornici opozicije u Skupštini GO Tuzi smatraju da je kompanija “Investment and consulting” radila elaborat o opravdanosti formiranja punopravne opštine za one koji smatraju da Malesiju i dalje treba držati u okviru Glavnog grada.

Nikola Camaj (DS) ocijenio je da u pomenutoj firmi nastavljaju da se bave politikom, što nije bilo predviđeno opisom posla.

On, međutim, tvrdi da je politikanstvo bio i ostao zahtjev poslodavca, kako bi na taj način “odugovlačili održavanje referenduma” i “dokazali” kako Malesija ne može da živi bez Podgorice.

“Neka oni dokazuju svoju stručnost, a neka se manu naše. Nijesam bio član Komisije (za izradu elaborata), ali ipak smatram da oni nijesu kadri da ocijene ničiju stručnost, a ponajmanje onih koji su im od samog početka poručili da su takvom nakaradnom studijom svoju profesionalnost potčinili političkim željama podgoričkog gradonačelnika, koji pošto poto želi dokazati da Malesija ne može bez Podgorice. Definitivno, realnost jeste obrnuta”, kazao je Camaj, odgovorivši direktorici firme Slavici Nikolić.

Nikolić je prije dva dana, pozvavši se na potpisani ugovor, saopštila da Skupština GO Tuzi nema nadležnost da raskine ugovor sa firmom, ocijenivši da pojedini članovi Komisije i odbornici nedovoljno poznaju propise koji uređuju rad lokalne samouprave.

Ona je ocijenila i da bi se donošenje odluke o nezavisnosti Tuzi bez ekonomske računice, odrazilo na kvalitet života građana...

Ne bježimo od Podgorice: SIništaj, Foto: Vesko Belojević

Vaselj Siništaj (GI) istakao je da je od firme naručena studija izvodljivosti, a da je urađena o neizvodljivosti.

“Sada govori o neznanju odbornika i članova Komisije, a probila je sve rokove... Trebalo je da 8. jula preda Komisiji i predsjedniku GO gotov elaborat, a predala je radnu verziju u kojoj stoji 'zabranjeno distribuiranje'. To sam vidio. Predsjednik GO je govorio da su uvažene sve sugestije, a ispade da nije ni jedna jedina”, kazao je Siništaj.

On tvrdi da od pet rađenih elaborata samo onaj koji je radila firma “Investment and consulting” pokazuje ekonomsku nemogućnost opstanka, iz čega zaključuje da je “ona odradila posao za nekog drugog”.

Siništaj je precizirao da je elaborat rađen za one koji smatraju da Malesiju i dalje treba držati u okviru Glavnog grada.

”Ne bježimo od Podgorice i Crne Gore, ali hoćemo da imamo administrativne granice, nadležnost i svoj budžet. Ta firma je uradila posao da bi dokazala da mi ne možemo opstati”, smatra Siništaj.

On je kazao da ne sumnja da će firma biti isplaćena iz budžeta Glavnog grada, istakavši da je predsjednik GO Frano Ljuljđuraj glavni krivac što je omogućeno dodatno odlaganje.

“Pa smo danas u minusu četiri mjeseca oko referenduma”, kazao je Siništaj.

Ljuljđuraj je ranije saopštio da za to nije odgovoran.

Camaj, pak, smatra da je greška učinjena kada nije prekinuta saradnja sa firmom, zbog probijanja roka.

“... Neka gospoda iz lokalnih vlasti brane sebe ako mogu, ali smatram da su bili na istom zadatku. Skupština može donijeti odluke kojima naređuje svojim tijelima šta da rade, jer sama ih formira i raspušta kada hoće, pa gospoda iz 'Consultinga' pokazuju elementarno neznanje i iz te oblasti”, smatra Camaj.

Nada u DPS, BS i SDP

Siništaj je kazao da uskoro očekuje poziv iz ambasade SAD i razgovor o elaboratu koji su on i poslanik Force Genci Nimanbegu prošlog ljeta dostavili crnogorskom parlamentu. Prema tom dokumentu, budžet buduće opštine Tuzi iznosio bi dva miliona eura, a Siništaj je istakao da je elaborat dobio pozitivnu ocjenu skupštinskog Odbora za budžet i finansije.

“Hoću da vjerujem da ćemo imati razumijevanja i kod DPS-a, SDP-a i BS-a...”, kazao je Siništaj, dodavši da očekuje i poziv za razgovor iz Evropske komisije. Studijom firme sa kojom je raskinut ugovor projektovani su prihodi za 400 hiljada eura manji od rashoda, u iznosu od oko milion eura.

Duković: Elaborat dobro urađen posao

Šef kluba odbornika DPS-a Halil Duković ocijenio je da je firma uradila posao kvalitetno, onako kako je od njih traženo. Duković je istakao da Komisija nije imala prigovora na rad firme, već na to što se u elaboratu nijesu našle sve one stavke koje je trebalo da se tu nađu.

“Firma koja je radila elaborat je rekla da iz većih firmi nijesu mogli da dobiju podatke o porezima koje plaćaju, njihovim primanjima i slično. Oni su dobro odradili posao, a druga je stvar da li smo mi zadovoljni ili nijesmo”, ocijenio je Duković.

On smatra da odbornici nijesu trebali da raskinu ugovor, jer jedino predsjednik GO ima pravo to da učini.

“Onaj ko je potpisao ugovor, ima pravo i da ga raskine. Ovo što smo usvojili može ići samo kao preporuka, ali nikako ne može biti stav da se mora raskinuti ugovor”, pojasnio je Duković. On je rekao da su DPS i BS bili protiv raskida ugovora, ocijenivši da će možda pored plaćanja studije, GO platiti i sudske troškove.

Nikolić nije precizirala da li će sudskim putem pokušati da naplate 12 do 15 hiljada eura, nakon odluke Skupštine da sa njima raskinu ugovor.

Galerija

Bonus video: