Sa kim je Crna Gora potpisala diplomatske olakšice

Prvi sporazum o izuzeću od viza Crna Gora je potpisala 2006. sa zemljama Beneluksa
463 pregleda 3 komentar(a)
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2013. 16:24h

Tajland je od juče i zvanično u društvu 14 zemalja sa kojima Crna Gora ima sporazum o ukidanju viza za osobe sa diplomatskim i službenim pasošima.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Sporazum o izuzeću od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Crne Gore i Tajlanda.

Pored Tajlanđana u Crnu Goru bez vize mogu nosioci diplomatskih i službenih pasoša Maroka, Egipta, Azerbejdžana, Kazahstana, Izraela, Španije i Beneluksa.

Na listi od 14 zemalja, čijim nosiocima diplomatskih i službenih pasoša nije potrebna viza za ulazak u Crnu Goru na period ne duži od tri mjeseca, nalazi se pet država sa kojima je takav sporazum naslijeđen iz perioda socijalističke Jugoslavije i državne zajednice SCG.

Crnogorska Vlada potpisala je 2009. godine ovakav sporazum sa Izraelom, 2010. godine sa Marokom, Azerbejdžanom i Egiptom, te dvije godine kasnije sa Kazahstanom. Prvi sporazum o izuzeću od viza Crna Gora je potpisala 2006. sa zemljama Beneluksa.

Sporazum ovog tipa sa Grčkom datira još iz doba Federativne Narodne Republike Jugoslavije, dok je za vrijeme SFRJ takav sporazum potpisan sa Kinom. Sporazumi o izuzeću od viza sa Rumunijom i Moldavijom potpisani su 2004, odnosno 2005. godine kada je Crna Gora bila državnoj zajednici SCG.

Vlada je u maju ove godine, prije Tajlanda, takav sporazum sklopila i sa Španijom.

Nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu ući u Crnu Goru, odnosno na Tajland na period ne duži od 90 dana u periodu od šest mjeseci od dana prvog ulaska.

Potpisivanje ovog sporazuma sa Tajlandom naišlo je na kritiku u toj zemlji, pa je bivši zamjenik državnog sekretara Panitan Vatanjagorn nazvao vraćanjem usluge za davanje državljanstva bivšem premijeru te zemlje Taksinu Šinavatri u vrijeme dok je bio krivično gonjen zbog korupcije.

Vlada je usvojila ovaj sporazum uoči posjete Crnoj Gori sadašnje premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, Taksinove seste. Ona bi, prema najavama tajlandskih medija, Crnu Goru trebalo da posjeti sjutra.

Bonus video: