Radunović: Otvaranje poglavlja 23 i 24 zavisiće od obračuna sa kriminalom

"Mi smo ispunili formalno-pravne uslove, ali efikasan obračun sa kriminalom i korupcijom nijesmo", kazao je Radunović
4 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2013. 12:30h

Otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 zavisiće od efikasanog obračuna sa kriminalom i korupcijom, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović, navodeći da je Crna Gora za to ispunila formalno-pravne uslove.

Prema njegovom mišljenju, otvaranje tih poglavlja je kompleksno pitanje.

"Kolege iz vlasti pokušavaju da prikažu da smo ispunili sve što se očekuje od nas kada su u pitanju ta poglavlja. Mi smo ispunili formalno-pravne uslove, ali efikasan obračun sa kriminalom i korupcijom nijesmo", kazao je Radunović na konferenciji za medije.

On se nada da će ta dva poglavlja biti otvorena kada Crna Gora zadovolji uslove.

"To mogu da kažem kao građanin, a ne političar, i siguran sam da to znaju i u Evropskoj uniji (EU), zbog čega sam skeptik po pitanju otvaranja ta dva poglavlja prije nego što pokažemo da postoji dobra volja za obračun sa ovim pošastima", kazao je Radunović.

On smatra da ne treba ulaziti u nove faze pregovora ako se prije toga ne primijene standardi koje je država prihvatila u prethodnom periodu.

"Ne ulazimo u proces da bismo dobili štrik, već to radimo jer smatramo da je proces EU integracija prečica za implementaciju standarda i nekih civilizacijskih vrijednosti do kojih bismo teško došli", rekao je Radunović.

On smatra da je datum kada će poglavlja biti otvorena manje bitan, "jer datumi služe za ličnu promociju onih koji vode te procese".

Radunović je rekao da u toku jesenjeg zasjedanja treba da bude usaglašen tekst Rzolucije o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

On je ponovio da je pristupanje EU strateški cilj, za koji postoji puni konsenzus među svim političkim partijama.

"Odbor će u narednih deset dana održati tri sjednice na kojima će razmotriti pregovaračke pozicije za poglavlje 5 - Javne nabavke, poglavlje 6 Privredno pravo i poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji. Zbog prirode dokumenata, ove sjednice će biti zatvorene za javnost", rekao je Radunović.

On smatra da je bitno da se svi zainteresovani uključe u proces pristupanja EU.

"Komunikacija sa građanima u ovom bitnom procesu za crnogorsko društvo je ključna. Imajući u vidu da je korišćenje novih tehnologija postala realnost, aktivirali smo Facebook Twitter nalog kojim će administrirati služba Odbora“, kazao je Radunović.

On je, u cilju intenziviranja komunikacije sa građanima, najavio organizovanje brojnih javnih tribina.

"Javne tribine biće usmjerene na informisanje srednjoškolaca, ali i predstavnika lokalne vlasti o tome šta predstavlja EU i šta proces pristupanja donosi Crnoj Gori", kazao je Radunović.

On je ponovio da Odbor i Skupština i dalje nemaju jasno definisanu poziciju u procesu pregovora.

"Apelujem na sve poslaničke klubove da što prije usaglase dokument kojim bi precizno odredili odnos skupštine i Vlade u procesu pregovora", zaključio je Radunović.

Bonus video: