Šabović: Razmotriti i odgađanje izbora u Petnjici

Šabović je rekao da naknadna pamet uvijek košta, dodajući da je logično da ne može Državna izborna komisija da "glumi" Opštinsku izbornu komisiju
0 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2013. 11:08h

Izbore u Petnjici biće teško pripremiti, a ispraviti sve do sada učinjene propuste, smatra poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović, navodeći da bi u slučaju da se ne nađu prava rješenja trebalo razmisliti i o odgađanju izbora.

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, rekao je Valtazar Bogišić, a to pravilo je izgleda i sada aktuelno. Tada kada se donosila odluka o raspisivanju izbora u Petnjici, trebalo je dobro razmisliti na koji način", kazao je Šabović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, ako vlast to nije znala jer se, kako je kazao, nije dobro snašla, mogla je opozicija, "koja sad normalno koristi svaki propust", ili neko od istaknutih pravnika koji se bavio tim pitanjima.

On je rekao da naknadna pamet uvijek košta, dodajući da je logično da ne može Državna izborna komisija da "glumi" Opštinsku izbornu komisiju.

"Koji je sada način nijesam siguran, šta god da predložim da bi to bilo pravo. Nema se puno vremena, sjednica Skupštine je za 20. septembar zakazana. Mora se naći pravo rješenje, vidjećemo i raspravljati na Odboru, uradićemo sve da se ne napravi greška, ali bojim se da će to biti vrlo teško", kazao je Šabović.

Upitan da li ima vremena i šansi da se na vrijeme riješe i druga otvorena pitanja, kao što su odluka o broju odbornika, objavljivanje biračkog spisak, utvrđivanje kriterijuma za sastav biračkih odbora za glasačka mjesta kao i obezbjeđivanje novca za sprovođenje lokalnih izbora i kampanju, on je naveo da su dobili optimistične izjave od pojedinih iz nadležnog Odbora.

"I vjerujem da to nije lak posao i da tu ima puno da se odradi. Sada se moraju uložiti dodatni napori da se ispravi ono što je krivo urađeno ili bar da se ne dozbvoli više da se krivi. Teško će se iz ovoga iščupati, ali ostaje otvoren prostor da onaj ko izgubi osporava regularnost i ovih izbora", smatra Šabović.

Komentarišući to što je opozicija tražila da se DIK izjasni o regularnosti i uslovima za održavanje izbora u Petnjici, a nakon što je najavljeno da će taj organ reći da za to nije nadležan, Šabović je kazao je najodgovorniji parlament i da on treba dati odgovor.

"Moramo priznati da ako smo nešto propustili da bar probamo to da ispravimo", dodao je on.

Šabović je kazao i da ima razmišljanje "koje možda i meni zvuči na ivici realnosti, ali ne znam koje drugo - ako nije sve spremno onda je bolje odložiti".

"Ako u startu pretpostavljamo da ćemo zbog propusta koji su do sada napravljeni i zbog objektivnosti nedostatka vremena da se sve uradi kako treba, zar nam trebaju takvi izbori, koji će biti samo formalno ispravni a da svi znamo da nisu i da će nedostataka biti", naveo je on.

Šabović je kazao da zna da građani Petnjice dugo čekaju izbore.

"Ali zar nije bolje, uz izvinjenje građanima Petnjice, znam da jedva čekaju da se sve završi, ali kad su već toliko čekali, možda da sačekaju još malo vremena pa da niko ne može da im prigovori da su neregularni", rekao je on.

Šabović je upozorio da će, u protivnom, oni koji izgube uvijek imati pravo da prigovaraju.

Upitan hoće li i zvanično predložiti odgađanje izbora u najmlađoj Opštini, on je kazao da će narednih dana imati sjednicu odbora i razmotriti sve opcije.

"Treba porazgovarati i vidjeti šta je optimalno. Ako ne bude šanse da se bar nešto uradi onda ne znam šta drugo osim da predložim da se odgodi pa makar bio i usamljen u tome", zaključio je Šabović.

Bonus video: