Lukšić bi da kazni zvjerstva u Siriji

"Dokazi jasno ukazuju da je sirijska Vlada odgovorna za napad, koji je dio obrasca po kojem režim koristi hemijsko oružje", navodi se u Zajedničkoj izjavi o Siriji
108 komentar(a)
Igor Lukšić, Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2013. 08:32h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) juče je objelodanilo da se Crna Gora pridružuje i podržava Zajedničku izjavu o Siriji kojom se “najoštrije osuđuje upotreba hemijskog oružja u predgrađu Damaska, za koju je, prema do sada prikupljenim dokazima, odgovoran sirijski režim”, ali nije citiralo njene pojedine djelove koji strane novinske agencije tumače kao indirektno odobrenje za vojnu akciju koju traže Sjedinjene Američke Države (SAD), a kojoj se Rusija najviše protivi.

"Dokazi jasno ukazuju da je sirijska Vlada odgovorna za napad, koji je dio obrasca po kojem režim koristi hemijsko oružje. Zahtijevamo snažan međunarodni odgovor na ovo teško i ozbiljno narušavanje svjetskih pravila i savjesti, koji će poslati jasnu poruku da ovakvo zvjerstvo nikada neće biti ponovljeno", navodi se u Zajedničkoj izjavi o Siriji iza koje stoje SAD, usvojenoj 6. septembra, na marginama sastanka G20 u Sankt Peterburgu.

"Oni koji su izvršili ove zločine moraju snositi odgovornost", navodi se u izjavi koju su potpisale i Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španija, Turska, Velika Britanija.

Bijela kuća ranije je objavila da je Crna Gora među osam država koje su potpisale saopštenje kojim se najstrože osuđuje upotreba hemijskog oružja od strane režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada i poziva na međunarodnu reakciju.

Crna Gora je to uradila zajedno sa Gruzijom, Gvatemalom, Kuvajtom, Maltom, Panamom, Poljskom i Portugalom čime su se pridružili skupini od 25 potpisnica.

U međuvremenu izjavu su potpisale Albanija, Kosovo, Hrvatska, Njemačka, Rumunija, Mađarska, Danska, Estonija, Litvanija, Letonija, Maroko, Honduras, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Na liniji naših ranijih stavova, i na ovaj način želimo da podržimo međunarodne napore u pronalaženju zajedničkog odgovora na ovaj zločin protiv čovječnosti, koji bi osigurao da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi i da oni koji su ga počinili odgovaraju", saopšteno je iz MVPEI.

Dodaje se da Crna Gora u punoj mjeri dijeli stavove navedene u Izjavi da postoji “potreba traženja političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012 Ženeva Kominikea”, odnosno što snažnijeg konsenzusa u Savjetu bezbjednosti UN, nakon skorog izvještaja istražnog/ekspertskog tima UN.

"Ova pozicija Crne Gore je, takođe, u potpunosti saglasna sa izjavom koju je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dala nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Viljnusu, 7. septembra 2013", navodi se u saopštenju MVPEI.

Na pitanja kada je, ko i na osnovu čega donio odluku da se Crna Gora pridruži i podrži Zajedničku izjavu i da li “u punoj mjeri” Vlada/MVPEI dijeli, između ostalog, stav da "oni koji su počinili ove zločine moraju za to odgovarati“, iz MVPEI je odgovoreno:

"MVPEI zaduženo je za sprovođenje vanjske politike. To podrazumijeva komunikaciju i koordinaciju sa našim ključnim partnerima vodeći se strateškim prioritetima EU i NATO, odnosno usklađujući se sa principima zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU i SAD. Činjenica da se ovoj deklaraciji pridružio veliki broj država, jasan je pokazatelj široke međunarodne podrške”, navodi se u odgovoru.

Prema navodima agencije AP, zvaničnici administracije u Vašingtonu ocjenjuju da saopštenje Bijele kuće predstavlja implicitno odobrenje vojne akcije budući da se SAD javno zalaže za intervenciju u Siriji, iako se u njemu ne poziva eksplicitno na vojnu akciju.

Bonus video: