Više neće samo Šinavatra lako u Crnu Goru

"Sporazum između Vlade Kraljevine Tajland i Vlade Crne Gore o izuzeću od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša imaće važnu ulogu za unapređenje bilateralne saradnje"
51 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 07:04h

Crna Gora i Tajland, uoči dolaska premijerke Jingluk Šinavatre u prvu zvaničnu posjetu Podgorici, ukinuće obavezu izdavanja viza za osobe sa diplomatskim i službenim pasošima.

Portal “Bangkok post” je prenio da je kabinet Jingluk Šinavatre, sestre crnogorskog državljanina i bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatre, dao zeleno svjetlo Ministarstvu vanjskih poslova te azijske zemlje za pokretanje procedure kojom će se licima sa diplomatskim pasošima olakšati ulazak u Crnu Goru, odnosno na Tajland.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i integracija (MVPEI) Crne Gore “Vijestima” su kazali da su takvi sporazumi način kojim države, koje imaju uspostavljene diplomatske odnose i razvijaju bilateralnu saradnju, obezbjeđuju međusobno olakšan ulazak nosilaca tih pasoša , kao i da Crna Gora ima takav sporazum “sa jednim brojem država”.

"Sporazum između Vlade Kraljevine Tajland i Vlade Crne Gore o izuzeću od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša imaće važnu ulogu za unapređenje bilateralne saradnje između dvije države. Riječ je o bilateralnom sporazumu između Vlade Kraljevine Tajland i Vlade Crne Gore koji će imati za cilj olakšavanje putovanja za nosioce navedenih pasoša", naveli su iz MVPEI.

Taksin Šinavatra

“Bangkok post” je prenio da je plan tajlandskog ministarstva usvojen načelno od strane premijerkinog kabineta u vrijeme njenog odsustva povodom posjeta Švajcarskoj, Vatikanu i Crnoj Gori.

Mediji u toj državi ranije su objavili da će Jingluk Šinavatra posjetiti Crnu Goru na turneji koja će trajati od 8. do 15. septembra, što znači da bi se ona mogla sresti sa najvišim crnogorskim zvaničnicima u naredna tri dana.

Taksin Šinavatra dobro je poznat crnogorskoj javnosti nakon što je 2009. godine dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije

"Sporazum će pojačati saradnju između dvije zemlje koja će voditi razvoju odnosa, posebno na poljima politike, ekonomije i turizma", naveo je Himatongkam.

On je kazao da obje zemlje mogu zabraniti ulazak u zemlju zbog “bezbjedonosnih razloga i očuvanja javnog zdravlja”.

Opozicija u Bankoku iznijela je optužbe da je posjeta premijerke Crnoj Gori sukob interesa, jer je njen brat Taksin 2009. dobio crnogorsko državljanstvo uprkos tome što je u tom momentu bio krivično gonjen zbog korupcje.

Jingluk Šinavatra odbacila je takve optužbe, navodeći da je Crna Gora produžila svoj poziv za posjetu upućen ranije, kao i da je svaki njen put u inostranstvo u interesu zemlje

Taksin Šinavatra dobro je poznat crnogorskoj javnosti nakon što je 2009. godine dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

On je u nekoliko navrata boravio u Crnoj Gori, tačnije na Svetom Stefanu u koji je navodno bio spreman da investira zajedno sa Restis grupom i Aman rizortsom.

Šinavatra je zbačen sa vlasti tokom vojnog puča 2006. a njegova sestra na mjesto premijerke došla je pet godina nakon toga. Jingluk Šinavatra našla se na udaru javnosti zbog spekulacija da konce vlasti zapravo drži njen brat, te da ona služi samo kao paravan.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović posjetio je 2012. Tajland i sastao se sa Jingluk Šinavatrom u funkciji predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS).

U Tajland lako porodice predsjednika, rektori, VDT...

Shodno međunarodnim konvencijama, nosioci diplomatskog pasoša su uglavnom najviši državni funkcioneri i ambasadori i oni uživaju veća prava od onih koji imaju službeni pasoš koji uglavnom dobijaju niži državnici funkcioneri i službenici DKP.

To pitanje je u Crnoj Gori uređeno Vladinom Uredbom o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš iz 2008. i njenom izmjenom iz 2011.

Prema tom dokumetu, pravo na dipolmatski pasoš Crne Gore imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine, premijer, predsjednici Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Apelacionog suda, Upravnog suda, te potpredsjednici Vlade i Skupštine, ministri, poslanici.

Pravo na diplomatski pasoš imaju i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, direktori ANB, Uprave policije, vrhovni državni tužioci, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, specijalni tužioc, predsjednik Savjeta Centralne banke, predsjednik Senata DRI, te predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Za potrebe određenog službenog putovanja u inostranstvo, diplomatski pasoš se, kako je predviđeno uredbom, može izdati generalnim sekretarima predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, predsjedniku CANU, rektorima univerziteta, predsjedniku Privredne komore, kao i predsjednicima i generalnim sekretarima reprezentativnih socijalnih partnera, gradonačelnicima Glavnog grada i Prijestonice, državnim sekretarima u ministarstvu, savjetnicima predsjednika države, Skupštine i Vlade, diplomatskim kuririma.

Pravo na diplomastki pasoš imaju djeca i supružnici predsjednika države, Skupštine, Vlade i šefa diplomatije.

Na ovo pravo imaju i šefovi obezbjeđenja tri predsjednika.

Pravo na službeni pasoš, prema istoj uredbi i njenoj izmjeni imaju državni službenik i namještenik u MVPEI, osoblje u diplomatsko konzularnim predstavništvima Crne Gore i njihovi supružnici i djeca, ako zajedno borave u inostranstvu, šefovi privrednih predstavništava Crne Gore, njihova djeca i supružnici, pripadniku neposrednog obezbjeđenja tri predsjednika.

Galerija

Bonus video: