Usvojeni zakoni o biračkom spisku i ličnoj karti

Rok za izmjenu zakona koji su vezani za izborni proces je 10. septembar...
64 pregleda 7 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.09.2013. 06:40h

Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces tražiće danas od predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da produži rok za izmjenu zakona vezanih za izborni proces do 30. septembra.

Nakon što su se tokom sedmočasovne rasprave složili oko samo dva nacrta zakona, članovi Radne grupe odlučili su da od Kolegijuma predsjednika parlamenta traže produženje roka za izmjenu zakona.

Predlogom zakona o biračkom spisku predviđeno je da promjene u spisku vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ne lokalna samouprava koja je za to bila zadužena do sada

Goran Danilović iz Demokratskog fronta tvrdi da Radna grupa može završiti obaveze do kraja septembra.

"Posao ćemo završiti vrlo brzo. Ja se nadam da se radi o danima, najviše o nedjeljama i da ćemo uspjeti da dođemo do konačnih predloga svih zakona. Uradili smo dobar posao i ponuđeni zakoni imaju dobra rješenja", kazao je Danilović.

Predlogom zakona o biračkom spisku predviđeno je da promjene u spisku vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ne lokalna samouprava koja je za to bila zadužena do sada.

Predviđeno je da za tačnost i ažurnost biračkih spiskova bude odgovoran ministar unutrašnjih poslova, dok će DIK, kao drugostepeni organ, imati ovlašćenje da reaguje kod nepravilnosti i pita za mjere koje su preduzete povodom toga.

Iako su počeli raspravu oko zakona o crnogorskom državljanstvu, članovi Radne grupe odlučili su da taj posao nastave na narednoj sjednici zbog neslaganja oko nekih riješenja

Predlogom zakona nevladinim organizacijama, koje dobiju akreditacije MUP-a, biće omogućen uvid u birački spisak. Predstavnik Mreže za anfirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vuk Maraš apelovao je da u birački spisak bude upisan i broj lične karte, pojašnjavajući da bi time bilo omogućeno da DIK na ozbiljniji način vrši kontrolu spiska.

Dok je Neven Gošović (SNP) predlagao da to pitanje ostane “otvoreno” do usvajanja zakona, poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić usprotivio se predlogu da se u birački spisak upisuje boravište u inostranstvu birača koji ne žive u Crnoj Gori. Predlogom zakona predviđeno je da se svaka promjena u biračkom spisku dostavi osobi na koju se odnosi.

“Želimo da otklonimo bilo kakvu sumnju ili mogućnost da neko nekome promijeni biračko mjesto u postupku utvrđivanja tih biračkih mjesta, a da to lice ne bude obaviješteno da je do te promjene došlo”, pojasnio je Gošović.

Članovi Radne grupe su se, između ostalog, složili da građani koji dostave zahtjeve za izdavanje nove lične karte prije 31. januara ne plaćaju taksu od pet eura.

Iako su juče počeli raspravu oko zakona o crnogorskom državljanstvu, članovi Radne grupe odlučili su da taj posao nastave na narednoj sjednici zbog neslaganja oko nekih riješenja.

Oni nijesu mogli da se dogovore oko riješenja za sticanje crnogorskog državljanstva kao i oko odredbe da Agencija za nacionalnu bezbijednost (ANB) izdaje potvrde o tome da li su aplikanti opasni za bezbijednost države.

Predstavnici opozicije i NVO tražili su da, u slučaju odbijenica, Agencija dostavlja razloge za takve odluke parlamentanom Odboru za bezbijednost.

Ljekarka uporna kao stjenica

Mada je rok za izmjene zakona bio pred istekom, članovi Radne grupe juče su čitav sat potrošili u raspravi zbog čega sjednice nijesu zakazivane prošle nedjelje.

Dok su neki zamjerali kopredsjedavajućim što su pravili nepotrebnu pauzu, Branka Bošnjak iz DF tvrdila je da članovi radne grupe nijesu mogli saznati termin sjednice. Ljerka Dragićević (HGI) pojasnila joj je da je termin saznala zahvaljujući urođenoj upornosti.

"Ja sam, znate, kao stjenica kad mi treba informacija. Zvala sam sekretara cio dan, slala poruke i negdje uveče mi je odgvorio - Ne brinite, zvaćemo Vas kad se dogovorimo o terminu. Tako ste trebali i Vi da uradite", predložila je ona koleginici iz Fronta.

Bonus video: