Na pomolu izlaz iz višemjesečne krize u UL parlamentu: Forca u zagrljaju DPS-a

Forca je najjača partija u Ulcinju i ima 11 odbornika, a DPS najjača opoziciona stranka sa sedam odbornika
62 pregleda 8 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Vlado Otašević
Opština Ulcinj, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 10.09.2013. 09:14h

Forca i DPS uskoro bi mogli zaključiti koalicioni sporazum o vršenju vlasti na lokalnom nivou u Ulcinju do redovnih izbora u aprilu ili oktobru naredne godine.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić.

“Mi pregovaramo sa svim političkim subjektima u gradu, ali je Forca najkonkretnija i najozbiljnija”, kazao je Nrekić.

Time bi na groteksan način bila okončana višemjesečna kriza u ulcinjskom parlamentu iako obrt na političkoj pozornici nije neočekivan.

U sveopštem haosu, gdje svako pregovara sa svakim, nadajući se zrnu vlasti, Forca i DPS već duže njeguju više nego bilateralne odnose.

To se vidjelo i na posljednjoj sjednici SO krajem jula kada su odbornici DPS-a bili spremni da Forci naprave kvorum prilikom glasanja o izvještaju o radu predsjednika Opštine Nazifa Cungua.

Vanredne izbore, koji bi odrazili volju građana, pominju gotovo svi predstavnici partija, ali ih u Forci i, posebno, DPS-u, ne vide kao moguće najpravičnije rješenje duboke krize u koju je upao ulcinjski parlamentarizam.

I Nrekić je ocijenio da vanredni izbori ne idu u prilog nijednoj partiji.

“DPS je spreman i za izbore, ali je u ovom trenutku najprihvatljivija prekompozicija vlasti”, kazao je on.

Forca je najjača partija u Ulcinju i ima 11 odbornika, a DPS najjača opoziciona stranka sa sedam odbornika, što čini nadpolovičnu većinu u ulcinjskom parlamentu koji broji 33 odbornika.

Nrekić je kazao da je DPS prozreo namjere pojedinih partija.

“SDP, DP i DUA htjeli bi da DPS gurnu iz igre. Poručujem i vama kao novinaru i građanima i svim partijama da bez DPS-a nema vlasti u Ulcinju”, kategoričan je Nrekić.

Na pitanje zašto tako misli, on je kazao da u narednom periodu Ulcinj očekuju velike investicije.

“Te investicije se bez DPS-a ne mogu realizovati. Ne zato što oni ne znaju, nego zato što smo mi bolji od njih”, ocijenio je Nrekić.

Ne odbacujući mogućnost šire koalicije, on je naveo da je trenutno stanje neodrživo.

Ulcinjska Skupština posljednji put zasjedala je krajem jula, ali je sjednica prekinuta kada je parlament trebalo da glasa o izvještaju o radu predsjednika Opštine Nazifa Cungua.

Aktuelni koalicioni partneri Force, čiji je lider Cungu, nijesu bili spremni da prihvate izvještaj, prije svega Demokratska partija poslanika Fatmira Đeke.

Đeka je tada telefonom naložio svojim odbornicima da traže prekid zasjedanja, što su oni i učinili, a predsjednik SO Milazim Mustafa, koji je takođe iz DP, to je prihvatio.

Od tada je u Ulcinju klasično bezvlašće i pitanje je da li su uopšte i koliko validne odluke koje je Cungu ranije potpisao, a parlament još nije verifikovao.

Da je stanje neodrživo slaže se i odbornik i poslanik Force Genci Nimanbegu.

“Skupštinu moramo održati, mada bi po mom mišljenju, najbolje bilo da idemo na vanredne izbore”, kazao je Nimanbegu za “Vijesti”.

On je potvrdio da aktuelna koalicija Force sa DP-om i SDP-om ne funkcioniše, te da zbog toga njegova partija razmišlja i o prekompoziciji vlasti.

Nije negirao mogućnost dogovora sa DPS-om o vršenju vlasti.

“To bi bilo kao neko tehničko, odnosno prelazno rješenje do izbora, ali uz vrlo kvalitetan dogovor”, oprezan je Nimanbegu, ističući da je DPS logičan izbor za saveznika jer u parlamentu, osim aktuelnih partnera, odbornike imaju samo SNP, Nova i DUA.

Lider DUA Mehmet Zenka ocijenio ja da bi vanredni izbori bili logično rješenje i optužio Forcu za cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi grad.

“Bili smo u pravu i žao nam je zbog toga, kada smo prije šest mjeseci kazali da ova vlast nema ideju kako da razvija i vodi grad i da je u potpunosti opravdala nadimak 'magla' kako je narod zove. Od svih pompeznih najava i programa, nakon dvije godine pokazalo se da Forca zna samo da prodaje maglu i to na štetu građana”, kazao je Zenka za “Vijesti”.

On je podsjetio da je Forca još na početku krize tražila vanredne izbore.

“Tražili smo vanredne izbore i sada ih tražimo jer mislimo da su oni jedino pravo rješenje i izlaz iz ove situacije. Stanje je haotično, bezidejno, fali ideja i sposobnosti, a ovaj grad ispašta i svaki dan dublje tone”, kazao je Zenka, potkrepljujući tu tvrdnju činjenicom „da Cungu samo zna da priča o kreditnom zaduženju“.

“Poslije dvije godine, dug nam je narastao na deset miliona, ali se i dalje priča o kreditima. Lako je tako biti predsjednik”, ocijenio je Zenka.

Uprkos stavu da su vanredni izbori jedini pravi lijek za izlaz iz haotičnog stanja, DUA pregovara sa svim političkim subjektima i o mogućoj prekompoziciji vlasti u parlamentu.

“Čak i sa Forcom jer kod mene dolaze pojedini funkcioneri te partije i govore mi da je vrijeme da se svi ujedinimo da grad izbavimo iz krize. Za DUA je u ovom momentu jedino prihvatljiv savez sa svim partijama, ali to liči na nemoguću misiju imajući u vidu animozitet čelnika Force prema DUA”, ocijenio je Zenka.

I SNP smatra da je trenutni “status kvo” najgore rješenje za grad i traži hitnu sjednicu SO na kojoj bi jedna od tačaka dnevnog reda bila i analiza protekle sezone „koja je prošla poput stihije“.

“Kada su u pitanju privilegije, vlast izigrava vlast, a u drugom trenutku, doduše ne toliko na javnoj sceni, glumi opoziciju. Ovakvo stanje jako puno košta poreske obveznike, što smatramo apsolutno neprihvatljivim”, piše u saopštenju ulcinjskog SNP-a.

U lokalnom odboru SNP-a ukazuju da je došlo vrijeme da se na kraju turističke sezone analiziraju sveukupna dešavanja u gradu u prethodnom periodu, a posebno u vezi sa aktivnostima SO Ulcinj.

“Nepoznanica je da li će sjednica SO Ulcinj uopšte biti zakazana, odnosno, da li će građani, čiji predstavnici sjede u Skupštini, samo nagađati šta se iza kulisa sprema”, ocjenjuju u SNP-u.

U saopštenju se dodaje da je Skupštinu svakako neophodno zakazati i „zato što na prethodnoj sjednici odbornici nijesu usvojili izvještaj o radu predsjednika Opštine, a u međuvremenu je predsjednik Opštine razriješio sa funkcije svog potpredsjednika“.

“Da bi to razrješenje do kraja bilo u skladu sa zakonskim propisima, tu njegovu odluku treba da potvrdi lokalni parlament”, navodi se u saopštenju u kome se aludira na raniju odluku Cungua da smijeni potpredsjednika Opštine Selima Resulbegovića, lidera još uvijek koalicionog SDP-a.

Građani da ne plaćaju kazne

Lider DUA Mehmet Zenka pozvao je građane da se žale na nezakonitost napisanih prijava i kazni u saobraćaju.

“Odluke koje je potpisao Cungu, nije verifikovao parlament i one su nevažeće”, tvrdi Zenka. Optužio je Forcu za nonšalnatan odnos u vršenju centralne vlasti. “Mi smo imali ministra, a oni nijesu kadri ni jednu platformu o pravima Albanaca i manjina da napišu”, kazao je on.

Đeka: Ne pita se Nrekić

Predsjednik DP Fatmir Đeka kazao je da je njegova partija spremna za izbore, ali i za prekompoziciju vlasti ako je to u interesu građana. Partnera DPS-a na republičkom nivou nije zabrinuo mogući savez DPS-a i Force na lokalnom nivou.

“Mi radimo svoj posao, a oni svoj, ali mi se čini da DPS odluke donosi u centrali u Podgorici. Zato njih treba pitati za komentar o tome”, rekao je Đeka.

Bonus video: