Potvrđeno: Bogdanović traži skraćenje mandata lokalnom parlamentu

Najviše odbornika ima DPS (21), a u gradskom parlamentu zastupljeni su i SDP, SNP, koalicija Liberalna partija – Građanska partija
0 komentar(a)
BOGDANOVIC, Foto: Vlada Crne Gore
BOGDANOVIC, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.09.2013. 15:27h

Kao što su "Vijesti" već javile, gradonačelnik Cetinja Alekasandar Bogdanović zatražio je hitnu sjednicu Skupštine opštine Prijestonice.

Na njegov zahtjev, predsjednik Skupštine Milutin Vukić, zakazao je sjednicu za srijedu 11. septembra u 10 časova, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - skraćenje mandata odbornika lokalnog parlamenta.

Na taj način stekli su se uslovi da predsjednik Filip Vujanović i u Prijestonici zakaže izbore za 16. novembar kada će biti održani izbori u Mojkovcu i Petnjici. Na pitanje Vijesti, da obrazloži zbog čega je tražio skraćenje mandata u parlamentu u kojem DPS ima apsolutnu većinu, Bogdanović je ponovio da se radi isključivo o ekonomičnosti I racionalnosti.

"Redovni izbori na Cetinju trebalo bi da se održe krajem januara, a trenutno imamo situaciju da se izbori održavaju u dvije opštine, Mojkovcu i Petnjici. Mislim da je mnogo ekonomičnije, da zbog samo par mjeseci, održimo izbore u sve tri opštine. Ja sam zato inicirao vanredno zasijedanja o skraćenju mandata, a na odbornicima je sada da tu odluku potvrde. Nakon toga, na potezu je predsjednik Vujanović, koji treba da zakaže izbore", kazao je Vijestima Bogdanović.

O načinu izlaska na izbore u Prijestonici već se uveliko govori. Tako su vladajući DPS, Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora ranije najavile da će na te izbore izaći samostalno, dok su u Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) kazali da će o načinu izlaska odlučiti nakon raspisivanja izbora. Aktuelni saziv Skupštine prijestonice Cetinje konstituisan je 3. marta 2010. godine, odnosno nakon izbora održanih 7. februara, i čini ga 33 odbornika.

Najviše odbornika ima DPS (21), a u gradskom parlamentu zastupljeni su i SDP (6), SNP (3), koalicija Liberalna partija – Građanska partija (2), te jedna nezavisna odbornica.

Bonus video: