Prva sestra Tajlanda: Jingluk Šinavatra stiže u Crnu Goru

Premijerkin brat Taksin Šinavatra je 2009. godine dobio crnogorsko državljanstvo po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije
146 pregleda 17 komentar(a)
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2013. 06:55h

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, sestra crnogorskoj javnosti mnogo poznatijeg tajkuna Taksina Šinavatre uskoro će posjetiti Crnu Goru.

Premijerka će, prema pisanju “Bangkok posta” u Crnu Goru doći nakon posjeta Švajcarskoj i Vatikanu, ali nije naveden datum njenog dolaska.

Opozicija na Tajlandu optužila je Šinavatru da je posjeta Crnoj Gori “sukob interesa”, s obzirom na toda je njen brat Taksin, bivši premijere Tajlanda optužen za korupciju dobio crnogorsko državaljanstvo “pod čudnim okolnostima”.

Opozicija na Tajlandu optužila je Šinavatru da je posjeta Crnoj Gori “sukob interesa”, s obzirom na toda je njen brat Taksin, bivši premijere Tajlanda optužen za korupciju dobio crnogorsko državaljanstvo “pod čudnim okolnostima”

Jingluk Šinavatra je kao obrazloženje za posjetu navela da će Crna Gora produžila svoj poziv za posjetu upućen ranije, kao i da je svaki njen put u inostranstvo u interesu zemlje.

Iz kabineta premijera Mila Đukanovića kazali su “Vijestima” da još nemaju zvaničnu potvrdu da će Jingluk Šinavatra posjetiti Crnu Goru, dok su iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) kazali da o toj posjeti nemaju nikavih informacija.

U posjetu Švajcarskoj, Vatikanu i Crnoj Gori sa premijerkom Šinavatrom zaputili su se vicepremijer te zemlje Kitirat Na Ranong, te ministri spoljnih poslova, saobraćaja, industrije i nauke i tehnologije.

Premijerkin brat Taksin Šinavatra je 2009. godine dobio crnogorsko državljanstvo po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Bivši premijer Tajlanda u više navrata je posjećivao Sveti Stefan a tada se špekulisalo da je moguće da će sklopiti partnerstvo sa Restis Grupom i Aman rizortsom koji su zakupci kompleksa Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

Taksin Šinavatra je svrgnut sa vlasti nakon vojnog puča 2006. godine.

Njegova sestra Jingluk na vlast je došla u avgustu 2011. i od tada se špekuliše da ima ulogu paravana, te da zapravo konce vlasti vuče njen stariji brat, dok on tvrdi da je njegova sestra pravi lider zemlje, a da je on samo povremeno savjetuje.

Crnogorski premijer Milo Đukanović se tokom radne posjete Tajlandu sastao sa Jingluk 2012. godine u funkciji predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS).

Bonus video: