Abazović: Skupština dala svoj doprinos otvaranju poglavlja 23 i 24

Crna Gora, kako je rekao Abazović, nema konkretne rezultate u vladavini prava u segmentima u kojima se to od nje najviše očekuje
3 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2013. 14:38h

Parlament je, usvajanjem ustavnih amandmana, pokušao da doprinese otvaranju poglavlja 23 i 24, i sada je na drugim crnogorskim institucijama da sprovode zakone, od čega će zavisiti početak pregovora sa Evropskom unijom, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Poslanik Dritan Abazović podsjetio je da je najavljeno da će pregovarački proces početi poglavljima 23 i 24.

"I treba očekivati da se nešto desi u tom pravcu. Ta očekivanja ne treba da budu toliko velika da se ona mogu otvoriti na jesen, nego negdje krajem godine", kazao je Abazović agenciji Mina.

"Ovom društvu je najpotrebnija borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to podrazumijeva da i institucije, prije svega sudstvo i tužilaštvo, počnu da rade svoj posao"

"Ali od toga će umnogome zavisiti procjena, odnosno da li ćemo zaista biti ti koji će dobiti otvaranje poglavlja", dodao je Abazović.

On je ocijenio da poglavlja koja su otvorena i zatvorena nijesu imala veliku političku težinu.

"Nas čeka ogroman posao do kraja godine i, ukoliko ne uspijemo, biće to neuspjeh samo Vlade, a nikako parlamenta koji je pokušao i dao, čini mi se, značajan doprinos da se to desi".

Prema njegovim riječima, s druge strane, i Odbor za evropske integracije pokušava na sve načine da dođe do zajedničke deklaracije, rezolucije, koja će da definiše odnos između Vlade i parlamenta.

"Tako da očekujemo da se i to desi uskoro i da parlament jasno postavi svoju ulogu u pregovaračkom procesu, i da će to biti dodatni pritisak na Vladu da učinkovitije radi svoj posao", naveo je Abazović.

On je kazao da bi što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24 bilo dobra poruka za Crnu Goru .

"Pored afere Snimak pojavile su se i druge, vezano za policijske službenike, imamo konstatne napade na novinare, tako da mislim da sve to utiče na stvaranje jednog lošeg imidža koji je nepotreban u ovom trenutku"

On je naveo da su evropski parlamentarci pozdravili ono što je parlament odradio u ljetnjim mjesecima, ali će se konačno mišljenje tek vidjeti u izvještaju.

"Generalno, poruka Brisela je od početka bila da žele konkretne rezultate. Mi smo promijenili Ustav, napravili smo zakonodavni okvir koji može da pomogne da ih imamo", dodao je Abazović.

Crna Gora, kako je rekao, nema konkretne rezultate u vladavini prava u segmentima u kojima se to od nje najviše očekuje.

"Mi smo stvorili samo zakonodavni okvir, i sad je na drugim institucijama da ono što smo stavili na papir realizuju u praksi. Od toga će zavisi i budući izvještaji i otvaranje poglavlja", ocijenio je Abazović.

On smatra da u Briselu nije loša atmosfera vezano za Crnu Goru, ali da postoji zabrinutost da li je otvaranje tih poglavlja zasluženo.

"Pored afere Snimak pojavile su se i druge, vezano za policijske službenike, imamo konstatne napade na novinare, tako da mislim da sve to utiče na stvaranje jednog lošeg imidža koji je nepotreban u ovom trenutku, i sad će zaista biti jako bitno da li zaista ima želje, volje, prije svega političke, da se sa tim društvenim problemima suoči", kazao je Abazović.

Na taj način, smatra on, pozitivne poruke iz Brisela neće izostati.

"U suprotnom, ne treba upirati prstom u Brisel - krivica je na nama. Ako uspijemo, biće to našom zaslugom, ako ne uspijemo, mislim da nemamo šta tražiti krivca u bilo kome, jer smo krvici mi sami, odnosno oni ljudi koji nijesu sposobni da ostvare ono što smo prenijeli u zakonodavni okvir", zaključio je Abazović.

Bonus video: