MANS: Ne može Radonjićev pomoćnik da razriješi nadređenog

MANS tužio Skupštinu, traže da se Vanja Ćalović Marković odmah vrati u Savjet ASK-a
3 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2018. 14:13h

Advokat Veselin Radulović podnio je tužbu Osnovnom sudu u Podgorici protiv Skupštine Crne Gore kojom se traži poništenje odluke kojom je direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković razriješena članstva u Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), saopšteno je iz te nevladine organizacije. Sudu je predloženo da donese rješenje o privremenoj mjeri kojom bi Ćalović Marković odmah bila vraćena na mjesto člana Savjeta ASK-a.

“Odluka o razrešenju donijeta je u vrijeme kada se pred Upravnim sudom vodio spor radi poništenja odluke pomoćnika direktora ASK-a, koji je postupajući po nalozima direktora Agencije, proizvoljno, nezakonito i bez obrazloženja, sa nizom neistinitih navoda, utvrdio da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije. Nesporno je, dakle, da odluka pomoćnika direktora Agencije nije bila pravnosnažna, te da nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrešenja u Skupštini Crne Gore”, naveli su iz MANS-a.

Dodaju da povredu zakona prethodno nije utvrdio Savjet ASK-a, već pomoćnik direktora Agencije Sretena Radonjića, a Savjet nije obavijestio nadležni odbor, već je, kako navode to uradio direktor Agencije.

“Zato je riječ o nezakonitoj odluci, koja predstavlja samovolju i brutalno prekoračenje zakonskih ovlašćenja. Skupština je odluku o razrješenju donijela bez predloga ovlašćenih predlagača — najmanje tri člana Savjeta ASK-a i bez odluke Savjeta ASK-a koji je trebalo da utvrdi kršenje zakona. Odluka je donijeta na predlog direktora Agencije (po odluci njegovog pomoćnika) koji za svoj rad odgovara članovima Savjeta Agencije. Tako je Ćalović Marković razriješena članstva na osnovu predloga njoj potčinjenog na čije propuste i nezakonitosti u radu je konstantno ukazivala”, navode iz MANS-a.

Iz te NVO kažu i da je Ustavni sud je utvrdio da su Pravila o radu ASK-a u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera suprotna Ustavu Crne Gore, te da pomoćnik direktora uopšte nema ovlašćenja da donosi ovakve odluke.

Bonus video: