Pripravnike vratili kućama nakon izbora

Pripravnici, mahom djeca i rođaci funkcionera i aktivista DPS, zaposleni na problematičan način uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora ostali bez posla
83 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 15:20h

Dvadeset jedan visokoškolac koji je krajem avgusta prošle godine zaposlen u danilovgradskim službama, sekretarijatima, javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz lokalnog budžeta ostao je nedavno bez posla.

Pripravnici, koji su zaposleni na osnovu oglasa koji je tokom jednog dana bio objavljen samo na oglasnoj tabli Birao rada u Podgorici, primljeni su u radni odnos u avgustu prošle godine, neposredno prije oktobarskih parlamentarnih izbora i sada su upićeni kući nakon isteka jednogodišnjeg ugovora.

Birou Podgorica pripadaju kancelarije Zavoda za zapošljavanje u Danilovgradu, Cetinju, Kolašinu i Podgorici, a ovakvim oglašavanjem nezaposleni iz svih ostalih crnogorskih opština bili su diskriminisani jer nikako nisu mogli saznati za raspisani oglas.

Tada su, prema tvrdnjama više sagovornika "Vijesti" zaposleni mahom aktivisti DPS-a, uglavnom djeca i rođaci funkcionera lokalne uprave i zaposlenih u Opštini, a među njima i kćerka potpredsjednika Opštine Danilovgrad Zorana Boškovića, Anja.

Od čelnika danilovgradske Opštine Branislava Đuranovića juče nije bilo moguće dobiti komentar na to da li će 21 visokoškolac nakon odrađenih 12 mjeseci ili neki od njih dobiti novu šansu u lokalnoj administraciji. On nije odgovarao na poziv novinara "Vijesti".

Uprkos tome, više zaposlenih u Opštini Danilovgrad "Vijestima" je potvrdilo da su svi pripravnici, po isteku pripravničkog staža prestali sa radom, kao i da je Đuranović obećao da će za neke otvoriti radna mjesta.

Isti izvori tvrde da je za sada izvjesno da će od 21 visokoškolca, uhlebljenje naći samo jedan pripravnik, kćerka danilovgradskog funkcionera.

Nakon prijema pripravnika sagovornici "Vijesti" tvrdili su da je zapošljavanje danilovgradska lokalna uprava iskoristila da osvoji prvi bod u predizbornoj utakmici, otpočetoj uoči parlamentarnih izbora i da su zaposleni mladi ljudi bliski Demokratskoj partiji socijalista, koja je sa Socijaldemokratskom partijom na vlasti u tom gradu.

Da je za zaposlenje bila presudna bliskost sa DPS-om potvrdili su i neki od pripravnika koji su primljeni, a koji su kazali da im je rečeno da se jave na oglas, koji je bio objavljen samo na oglasnoj tabli u danilovgradskoj kancelariji Zavoda.

"Vijesti" su nakon njihovog zaposlenja na godinu dana uzalud slali pitanja na više adresa, ali nijesu saznali da li su pripravnici tada primljeni na osnovu rang-liste, kao i da li se izuzev Tamare i Aleksandre Lakić, Anje i Simone Bošković, Aleksandre i Dragana Jovanovića, Milovana i Miloša Popovića, Andrijane Radenović, Dejana Dragovića, Maje Nikolić, Dragana Dabića, Uroša Šćepanovića, Ljiljane Keković- Novović, Srđana Stanišića, Marka Filipovića, Nikole Ćipovića, Ane Đurišić, Ivane Zunjić, Darka Božovića i Ive Mandić, koji su primljeni u radni odnos, još neko javio na oglas.

Tada je iz službe glavnog administratora Ratka Lakića odgovoreno da su primljeni svi kandidati koji su se javili na oglas i ispunjavali uslove.

U Zavodu za zapošljavanje pojašnjeno je da oni nemaju informacije koliko se nezaposlenih javilo na oglas, jer se dešava da se neki koji uzmu potrebnu dokumentaciju ne prijave poslodavcu.

Opozicija je tada oštro osudila zapošljavanje "po partijskoj liniji" ističući da je i taj primjer bio pokazatelj da lokalna uprava ne vodi brigu o svom gradu najavila je ono što se sada dešava - neminovne otkaze.

Nova zna za nove neregularnosti

Predsjednik danilovgradske Nove Velimir Đoković rekao je da ta partija zastupa princip potpune ravnopravnosti prilikom školovanja i jednakih šansi za sve prilikom zapošljavanja i da to nameće pitanje jesu li svi visokoškolci prilikom konkursa za odrađivanje pripravničkog staža u Danilovgradu imali isti tretman.

"Veoma je lako uvidjeti da se radi o djeci pojedinih DPS funcionera, kao i o djeci istaknutih DPS aktivista. Samim tim poslata je jasna poruka da građani u Danilovgradu nisu ravnopravni. Svakako ovo je samo jedan od segmenata afere 'Snimak' u kojoj funkcioneri DPS, uključujući i pojedince iz Danilovgrada, sugerišu da je prilikom zapošljavanja, isplata štete i sličnih privilegija važno najprije obezbijediti one 'njihove' ", ocijenio je Đoković.

Đoković je istakao da će se Nova u vremenu koje je pred njima detaljno pozabaviti "ovim i sličnim zloupotrebama" i ukazati konkretno na lica i radnje i o svemu obavijestiti javnost.

"Imamo određena saznanja o predizbornim obećanjima vezanim za zapošljavanje u pojedinim državnim institucijam i organima, poput Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koja su od pojedinih aktivista i lokalnih funkcionera DPS-a korišćena u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore zbog pridobijanja glasova”, rekao je on.

Đurović: Nije korektno što su ih tako otjerali kući

Predsjednik OO Pokreta za promjene Čedomir Đurović sinoć je osudio potez lokalne uprave, ističući da su otpuštanjem pripravnika Đuranović i čelnik danilovgradskog DPS-a dr Miodrag Đurović još jednom pokazali da vode politiku samo za svoje dobro.

"Iako su zaposleni neregularno, sa oglasom koji je trajao samo dok se svi probrani nisu javili, trebali su naći neka rješenja za njih, a ne da ih otjeraju kući", rekao je Đurović.

On je istakao da Đuranović i Đurović u načinu vođenja politike u stopu slijede predsjednika stranke kojoj pripadaju Mila Đukanovića.

"Upotrebljavaju iste metode kao Đukanović koji radi samo u svoju i u korist svojih kumova i rođaka. Tako i njih dvojica rade u korist svoje braće, kumova, porodice, prijatelja", rekao je šef danilovgradskog PzP.

Galerija

Bonus video: