Da li Beranci plaćaju izbore u Petnjici?

Sjednica zbog izborne komisije za novu opštnu zakazana za 20. septembar
85 pregleda 4 komentar(a)
Petnjica, Foto: Ivan Petrušić
Petnjica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.09.2013. 17:02h

Poslanici DPS i SDP podnijeli su juče zahtjev za vanredno zasjedanje parlamenta na kojem bi 20. septembra Skupština birala članove Opštinske izborne komisije u Petnjici.

Parlament je dužan da u što kraćem roku formira ovo lokalno tijelo, imajući u vidu da na osnovu odluke predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića partije od 23. septembra mogu dostavljati izborne liste za odbornike.

OIK Petnjica će, prema ranijem tumačenju predsjednika DIK-a Ivana Kalezića, odrediti broj biračkih mjesta, dok će DIK pružiti svu logističku pomoć da se izbori sprovedu kvalitetno.

Međutim, dodatan problem u održavanju ovih prvih lokalnih izbora u Petnjici predstavlja način finansiranja kampanje za partije koje će učestvovati u trci za mandate jer opština Petnjica još uvijek nema svoj budžet.

Zakon o finansiranju političkih partija jasno reguliše da se za troškove izborne kampanje na lokalnom nivou izdvaja 0,25 odsto tekućeg opštinskog budžeta za tu godinu.

Prema tumačenju poslanika SNP-a Nevena Gošovića troškove te kampanje trebalo bi da snosi opština Berane jer Zakon o teritorijalnoj organizaciji propisuje da će “do obrazovanja organa novoosnovane opštine njihove poslove obavljati organi lokalne uprave koji su imali mjesnu nadležnost na tom području prije teritorijalne promjene”.

“Nisam primijetio da u zakonu postoji obaveza da se iz državnog budžeta izdavaja novac kada su u pitanju izbori u novoosnovanoj opštini”, kazao je Gošović.

Na isti zakon pozvao se i poslanik SDP-a Rifat Rastoder, ali je kazao da se novac za kampanju izdavaja iz budžeta Crne Gore.

Suprotno njima, Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) tvrdi da nije moguće rješenje da se za kampanje partija izdvoji 0,25 odsto budžeta opštine Berane jer se po zakonu procenat računa u odnosu na budžet one opštine u kojoj se održavaju izbori.

Koprivica smatra i da ova situacija potvrđuje nepripremljenost i nesposobnost predviđanja državnih organa prilikom donošenja važnih odluka.

“Odluke se donose bez adekvatnih studija izvodljivosti pa ne treba da čudi veliki broj nedoumica i neriješenih pitanja koja imamo u ovom slučaju”, smatra on.

Da bi se preciziralo pitanje finansiranja kampanje u novim opštinama, u CDT-u predlažu da parlament po hitnom postupku izmijeni postojeći Zakon o finansiranju partija.

“Potrebno je precizirati iznos novca za izbore, izvor tih sredstava, ali i instituciju preko koje će novac biti isplaćen partijama. Ovo je način na koji se može izbjeći kršenje zakona”, kazao je Koprivica.

On smatra da nije moguća opcija da se partijama naknadno, nakon formiranja budžeta, isplati iznos koji predviđa zakon.

”Time bi se prekršili zakonski rokovi za isplatu sredstava osam dana nakon potvrđivanja izbornih lista i sedam dana nakon podnošenja izvještaja DRI”, kazao je on i dodao da bi učesnici izbora bili dovedeni u situaciju da kampanju u Petnjici moraju finansirati iz privatnih izvora.

“Partije bi onda ušle u rizik prekoračenja zakonskog limita za prikupljanje ovih sredstava jer se on određuje na osnovu iznosa koji se dobija iz budžetskih sredstava, a koji u trenutku održavanja izbora nije poznat”, kazao je on.

Bonus video: