Praksa iz "Snimka": Konkurs za 55-oro uoči raspisivanja izbora

SNP optužio vlast u Mojkovcu da nastavlja praksu nezakonitog zapošljavanja po modelu afere “Snimak”
95 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 15:48h

Socijalistička narodna partija (SNP) optužila je juče lokalnu vlast u Mojkovcu da je raspisivanjem konkursa za radna mjesta u organima lokalne samouprave i javnim preduzećima, samo dva dana nakon što je predsednik Filip Vujanović raspisao izbore, počela predizborna kampanja nezakonitim zapošljavanjem potencijalnih birača po modelu iz afere “Snimak”.

Opštinski odbor SNP je saopštio da je lokalna vlast u Mojkovcu, koju čine Demokratska partija socijalista(DPS) i Socijaldemokratska partija(SDP), objavila javni konkurs za 55 radna mjesta, dva dana uoči raspisivanja izbora, zakazanih za 16. novembar.

Prema Zakonu o finansiranju političkih parttija, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora zabranjeno je javno oglašavanje i zapošljavanje lica na određeno vrijeme i angažovanje po ugovoru o djelu. Odgovorna lice u državnom organu ili lokalnoj upravi u Mojkovcu tako su izbjegla da naprave prekršaj za koji je predviđena kazna od 200 do 2.000 eura.

Kako se navodi u saopštenju OO SNP, raspisivanje lokalnih izbora i prijem radnika u lokalnu upravu i javne ustanove u Mojkovcu je sinhronizovana akcija po poznatom modelu iz afere “Snimak” – jedan zaposleni, četiri glasa.

“Dva dana pred raspisivanje izbora u Mojkovcu objavljen je javni konkurs za prijem ukupno 55 izvršilaca. Opština Mojkovac raspisala je konkurs za prijem u stalni radni odnos devet zaposlenih i to jednog starješinu organa, četiri savjetnika i četiri namještenika. Iznenada se, izgleda, pred izbore, pokazala potreba za kadrovima, u ionako pretrpanoj lokalnoj upravi”, navodi se u saopštenju SNP.

Ta partija je ukazala da bi se ovim zapošljavanjem broj radnika u lokalnoj upravi uvećao za više od 10 odsto.

U mojkovačkom SNP-u konstatuju i da je “čudno” što je raspisan konkurs za radno mjesto samostalni savjetnik za vođenje biračkog spiska. Većina članova Radne grupe za izborno zakonodavstvo je nedavno dogovorila da birački spisaki ubuduće vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP), umjesto lokalnih samouprava.

U SNP se dalje pitaju zbog čega do sada nijesu popunjena ta radna mjesta, već se njihovo popunjavanje obavlja neposredno pred lokalne izbore.

To, prema mišljenju odbornika SNP-a, jasno pokazuje namjeru lokalne vlasti da poznatim metodama sačuva vlast u Mojkovcu.

“Istog dana, izašao je i konkurs za prijem jednog profesora i jednog radnika za održavanje higijene u OŠ „Milovan Rakočević“ Lepenac, u SMŠ „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu raspisan je konkurs za prijem u radni odnos na određeno vrijeme 17 profesora i nastavnika, u OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ prima se u radni odnos na određeno vrijeme 25 profesora, nastavnika i radnika i u OŠ „Radomir Rakoćević“ Prošćenje – dva profesora”, navodi SNP.

Ukazuju da je konkurs za prijem u javnim ustanovama objavljen u subotu 31. avgusta 2013. godine, a da je školska godina počela dva dana nakon raspisivanja ovog konkursa. “Pitamo se kako će se organizovati nastava u školama kada radnje za prijem radnika iziskuju određeni vremenski period”, navode u mojkovačkom SNP-u.

Ministravo prosvete je nadležno za zapošljavanje u školskim ustanovama.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u Mojkovcu je u prvoj polovini tekuće godine ukupno, u privatnom i javnom sektoru, zapošljeno 39 osoba, po bilo kom osnovu, dok je u prvom polugodištu 2012. godine broj zapošljenih iznosio 16.

Ukupan broj zapošljenih u Mojkovcu u drugoj polovini 2012. znatno je povećan u odnosu na prethodni polugodišnji perio- njih 76 je bio radno angažovan po bilo kom osnovu u javnom i privatnom sektopru. Parlamentarni izboru u Mojkovcu održani su u oktobru 2012.

Medojević: Nema to veze sa glasanjem

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević juče je na optužbe iz mojkovačke opozicije odgovorio da je raspisivanje konkursa u skladu sa aktima koje je usvojio lokalni parlament i da to nema nikave veze sa predstojećim izborima.

On je rekao da će optužbe iz saopštenja SNP-a kasnije detaljnije komentarisati. Medojević je i jedan od aktera afere “Snimak”. On je na sjednicama najviših organa DPS-a kazao da “otpremnine iz Fonda rada direktno usmjerimo prema našem članstvu i smatram da će nam to direktno pomoći na terenu”.

Na snimku sa sjednice predsjedništva DPS-a iz oktobra pretprošle godine govori se o tome da se Predsjedništvo DPS-a dogovaralo da se naknade za štete od elementarnih nepogoda isplaćuju isključivo članovima te partije.

“Znate da je naša opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da, ukoliko postoji mogućnost za isplatom šteta našem članstvu, smatram da bi dobro pomogli, i to bi pomoglo nama na terenu”, kazao je tada Medojević.

Galerija

Bonus video: