Naknade za Anketni odbor su primjer neodgovornog trošenja novca građana

”Vjerujem da će oni u Anketnom odboru, koji znaju da posao nije završen, taj novac vratiti Skupštini...”
0 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2013. 20:07h

Predstavnici nevladinog sektora oštro su kritikovali odluku o isplati naknade od hiljadu eura članovima Anketnog odbora tvrdeći da je to primjer neodgovornog trošenja državnih resursa.

Ako se uzme u obzir da su poslaničke plate od 1. 200 do 1.700 eura, 12 članova Anketnog odbora su za jul primili više od po dvije i po hiljade eura.

Povodom isplata nadoknada “Vijesti” su juče ponovo kontaktirale predstavnike DPS-a u Anketnom odboru Milutina Simovića, Miodraga Vukovića i Obrada Stanišića, kao i poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića ali oni nijesu odgovarali na telefonske pozive

Oni su nakon dvanaest sjednica na kojima je ispitano šesnaest funkcionera DPS-a usvojili tehnički izvještaj bez zaključka o tome da li je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima DPS zluopotrebljavao državne resurese u predizborne svrhe.

Prema mišljenju Milice Kovačević iz CDT-a način rada i rezultati ovog odbora nijesu zadovoljili očekivanja domaće javnosti i međunarodne zajednice, niti su ishodovali utvrđivanjem političke odgovornosti aktera.

“Rezultati rada ovog odbora će brzo biti zaboravljeni. Po ko zna koji put se dešava da u Crnoj Gori, neproduktivan rad i uzaludan posao bude novčano nagrađen i to novcem njenih građana”, kazala je Kovačević.

Jednako nezadovoljan odlukom parlamenta je i Vuk Maraš iz MANS-a koji je kazao da “mu je potpuno neshvatljivo da je nekome u Skupštini palo na pamet da isplati novac poslanicima imajući u vidu da postignute rezultate”.

“To vam je priča kao o onim državnim preduzećima, kada su ljudima koji su bili na čelu gubitaša isplaćivani bonusi. Možemo apsolutno govoriti o nezakonitom isplaćivanju sredstava i neko ko je donio takvu odluku treba da snosi primarnu političku odgovornost”, kazao je Maraš.

On je naveo i da će se “na kraju vidjeti kakav će biti stav poslanika”:

”Vjerujem da će oni u Anketnom odboru, koji znaju da posao nije završen, taj novac vratiti Skupštini, pa onda neka se vidi ko je u parlamentu odgovoran prema novcu građana, a ko ne”.

I Kovačević smatra da odluku o isplati naknada treba poništiti.

Ona smatra i da je ponašanje poslanika u parlamentu doprinijelo daljem padu povjerenja u državne institucije i političke partije.

Maraš je podsjetio da poslanici primaju redovne plate i da po odlukama parlamenta imaju dodatne naknade za rad u radnim tijelima.

Predstavnik MANS-a smatra da bi dodatnu nadoknadu trebalo da dobiju službenici Skupštine

Kovačević smatra da je ponašanje poslanika u parlamentu doprinijelo daljem padu povjerenja u državne institucije i političke partije

U MANS-u smatraju i da iznos od 250 eura koliko su dobili poslanici u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo nije opravdan.

“Radna grupa je još jedno radno tijelo parlamenta i situacija je ista. Ne vidim zašto bi se pravila razlika između nje i ostalih radnih tijela”, kazao je Maraš i dodao da smatra da će ovo tijelo, za razliku od Anketnog odbora, imati konkretne rezultate.

Povodom isplata nadoknada “Vijesti” su juče ponovo kontaktirale predstavnike DPS-a u Anketnom odboru Milutina Simovića, Miodraga Vukovića i Obrada Stanišića, kao i poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića ali oni nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Članovi Anketnog odbora bili su još Koča Pavlović (DF), Obrad Gojković (SNP), Strahinja Bulajić (DF), Vladislav Bojović (DF), Fatmir Đeka (DP), Mićo Orlandić (SDP), Almer Kalač (BD) i poslanica Pozitivne Azra Jasević, koja je saopštila da je njenu nadoknadu od 1.000 uplatila porodici u teškom socijalnom položaju za drva za ogrijev, dok će ostatak dati za nabavku udžbenika djeci sa Cetinja koja potiču iz siromašnih porodica.

Dijeljene pare i za aferu „Telekom”

Prema podacima koje je “Vijestima” dostavila skupštinska služba za odnose s javnošću i članovima Anketnog odbora koji se bavio pitanjima korupcije u Telekomu, kao i pripremom Predloga zakona o parlamentarnoj istrazi i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka, isplaćena je jednokratna nadoknada od po hiljadu i po eura.

U periodu od skoro sedam mjeseci, od 9. mart do 28. septembar 2012. u odboru koji je vodio Andrija Mandić (DF), radili su i Zoran Jelić (DPS), Zoran Vukčević (DPS), Raško Konjević (SDP), Koča Pavlović (DF), Predrag Bulatović (DF), Vaselj Siništaj ispred kluba Albanskih partija i Kemal Purišić (BS).

I ovaj Anketni odbor završio je rad usvajanjem tehničkog izvještaja.

Bonus video: