Repanten: Crna Gora najviše napredovala, ali članstvo zavisi od poglavlja 23 i 24

Repanten je dodao da niko ne zna ko će biti 29. članica EU
16 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 10:33h

Crna Gora je od balkanskih zemalja najviše napredovala u evrointegracijama, ali koja država će postati 29.članica Evropske unije zavisiće prvenstveno od rezultata u poglavljima 23 i 24, kazao je francuski ministar za evropske poslove, Tjeri Repanten.

Repanten, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, razgovarao je danas sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.Repanten je kazao da je Francuskoj jasno i prirodno da države zapadnog Balkana žele da se priključe EU.“Crna Gora je, nakon Slovenije i Hrvatske, najviše napredovala i naša vrata su za nju otvorena”, rekao je on. Prema riječima Repantena, Francuska podržava Crnu Goru na evrointegracijskom putu.

“Iz tog razloga Francuska namjerava da imenuje eksperta koji bi pratrio države regiona ka tom putu, i želim da istaknem da su aktivnosti koje Crna Gora preduzima mnogo važnije od datuma”, smatra on. Upitan zašto je tokom posjete Srbiji kazao da će ta država postati naredna članica EU, Repentin je rekao da to koja će biti naredna članica EU zavisi od rezultata u poglavljima 23 i 24.“Crna Gora počela je pregovore prije Srbije. Otvaranje poglavlja 23 i 24 najvjerovatnije će biti u decembru, a akcioni planovi su predate u julu. Rezultati koji proizilaze iz tih poglavlja odrediće ritam napretka na evropskom putu Crne Gore i time njeno članstvo”, odgovorio je on.Repanten je dodao da niko ne zna ko će biti 29. članica EU.“Mogu da konstatujem da u Srbiji postoji dobra volja, a to sam konstatovao i za Crnu Goru u vezi sa članstvom u EU”, rekao je on, navodeći da ima povjerenja u rad Crne Gore. "Što će možda postaći i ostale države da se potrude da se što prije priključe na evropskom putu".Repanten je kazao da je cilj da Crna Gora u trenutku priključenja EU bude spremna za ekonomsko tržište i pravne obaveze koje važe za sve članice.“Bitno je posvetiti se poglavljima 23 i 24 i svim oblastima koje oni obuhvataju, a Lukšić me uvjerio i potvrdio da je Crna Gora spremna da preduzme sve neophodne aktivnosti”, rekao je on. Repanten je ocijenio da je dodsadašnja bilateralna saradnja dvije države bila dobra na političkom planu ali da ona može biti još dinamičnija. On je kazao da je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju.“Potrebno je Francusku upoznati i sa aktivnostima koje realizujete na tom planu. Crna Gora nije samo zemlja košarke već i država koja nudi mnogo potencijala koje treba predstaviti Francuskoj kako bi se realizovali zajednički projekti”, zaključio je Repanten.

Lukšić: Crna Gora nije mogla ostati po stranu po pitanju Sirije Lukšić je kazao da je sa Repantenom razgovarao o evropskim integracijama Crne Gore, ali i o bilateralnim odnosima sa Francuskom i regionalnoj saradnji država regiona. On je naveo da je francuskog kolegu upoznao sa ustavnim izmjenama i parlamentarnim aktivnostima i okolnosti da je Vlada pripremila zakone koje će uskoro uputiti parlamentu kako bi se intezivirala implementaciaj usvojenih promjena“Ta aktivnost uz još jedan broj drugih, nadamo se da će voditi otvaranju poglavlja 23 i 24 u decembru, a time i otvaranjem ostalih poglavlja čime bi se ubrzao naš evropski put ”, kazao je Lukšić.Prema njegovim riječima, potrebno je jačati ekonomsku saradnju, navodeći da će bez ekonomskog rasta i razvoja i proces integracija i izgradnje institucija biti otežan i da je te procese potrebno voditi parlaleno.“Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje u više oblasti, zadovoljni smo što je svake godine sve više francuskih turista. Ali smo zainteresovani i za niz projekata iz oblasti saobraćaja i energetike , rekao je Lukšić.On je kazao da je potrebno da države regiona tješnje sarađuju u više oblasti, navodeći da je bitno prvenstveno da da uklone poslovne barijere i produbi saradnja u borbi protiv korupcije i kriminala. Upitan da prokomentariše situaciju u Siriji, Lukšić je kazao da je Vlada precizno osudila svaku upotrebu hemijskog naoružanja, navodeći da se radi o oružju za masovno uništenje, koje je nelegalno i čija upotreba se kosi sa civilizacijskim standardima i ljudskim pravima.“Crna Gora nije mogla ostati po strani u tom pogledu. Mi smo članica Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, a čini se da postoje ozbiljne indicije da iza napada hemijskim naoružanjem stoji sirijski režim i mi smo osudili takav napad”, rekao je on. Lukšić je dodao da je potrebno naći odgovarajuće rješenje kao odgovor na neprihvatljivo kršenje međunarodnih standarda.“Na koji način će to biti urađeno najmanje je na Crnoj Gori da cijeni, ali vjerujem da će države kao što su Sjedinjene Amerike Države i Francuska uspjeti da dođu do odgovarajućih rješenja. U svakom slučaju podržaćemo sve napore da se promovišu vrijednosti 21. vijeka i da svaki stanovnik planete ima elementarna ljudska prava”, kazao je Lukšić.Repentin je kazao da se ni na jedan način ne može opravdati upotreba hemijskog oružja i ugrožavanje elemetarnih sloboda građana.

Galerija

Bonus video: