Kampanji potreban i prepoznatljiv vizuelni identitet

„Prepoznatljivi vizuelni identitet kampanje bi bio jako bitan za crnogorske građane jer oni zbog događaja 99. godine imaju prilično negativne reakcije kada vide NATO logo"
0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2013. 07:18h

Komunikaciona strategija o evroatlantskim integracijama koju je Vlada Crne Gore usvojila 2007. ima brojne nedostatke, a neki od ključnih problema su loše definisane ciljne grupe i nedostatak komunikacije sa protivnicima ulaska Crne GOre u NATO, ocijenjeno je u analizi ovog vladinog dokumenta koji je uradio Centar za demokratsku tranziciju.

Nejasno je, ocijenili su iz CDT-a, zbog čega su u ciljnu grupu komunikacije svrstani majke, mladi i stariji građani. “Nije jasno na osnovu čega su mladi, majke i građani starije starosne dobi izdvojeni kao posebno osjetljive ciljne grupe“, navodi se u CDT-ovoj analizi.

Kao jedan od ključnih problema CDT vidi manjak komunikacije sa protivnicima pristupanju u NATO, kao i osobama koje nemaju formiran stav o tom pitanju, koji se nigdje ne spominju, a kojima bi trebalo da se posveti specijalna pažnja.

Strategija uopšte ne razvija glavne tehnike i instrumente komunikacije, uz tabelarni prikaz odgovornog organa za implementaciju i vremenskog okvira.

„Iako je više puta naglašena važnost istraživanja javnog mnjenja, Koordinacioni tim nije svoje aktivnosti usmjeravao na osnovu rezultata istraživanja. Nisu definisane ni ključne poruke. Evaluacija je izuzetno šturo opisana pa ne obezbjeđuje efikasne metode za ocjenu komunikacije o evroatlantskim integracijama“, navode iz CDT-a.

CDT je u svojoj analizi preporučio prakse iz više evrospskih zemalja, uključujući Sloveniju gdje su ciljne grupe bili mediji, politička javnost, eksperti, nevladine organizacije, mladi i interna javnost.

Iz ze nevladine organizacije preporučuju da se, kao u Slovačkoj, mora pripremiti interna publika, odnosno političari, administracija i eksperti za političko-bezbjedonosna pitanja, jer oni će biti ti koji će komunicirati sa javnošću.

CDT smatra i da je kampanji potreban prepoznatljiv vizuelni identitet, kakav crnogorska kampanja ne posjeduje. „Prepoznatljivi vizuelni identitet kampanje bi bio jako bitan za crnogorske građane jer oni zbog događaja 99. godine imaju prilično negativne reakcije kada vide NATO logo. Zato bi možda bilo dobro osmisliti vizuelni identitet kampanje koji vizelno ne bi budio negativne emocije kod građana“, navodi se u analizi.

Kao dobre prakse iz Slovenije koje bi se mogle primijeniti u Crnoj Gori CDT preporučuje konstantna istraživanja javnog mnjenja. „U Crnoj Gori Koordinacioni tim nema svoja istraživanja, a istraživanja koja postoje i rade ih NVO-i ili agencije za potrebe partija ne idu u dubinu i ne istražuju zbog čega građani odgovaraju na određeni način, već samo postavljaju pitanje da li su za, protiv ili nemaju mišljenje o članstvu u NATO“, navode iz CDT-a i dodaju da je potrebno održavanje redovnih veza sa medijima.

Slovenačka strategija, nnavode iz CDT-a ima tabelarni prikaz, po ciljnim grupama, glavnih tehnika i instrumenata komunikacije, sa odgovornim organom za implementaciju i vremenskim okvirom za implementaciju. „Ovo svakako treba da bude dio nove crnogorske strategije jer ovakvo definisanje olakšava kasnije formulisanje akcionih planova“ ocijenili su u toj NVO.

Bonus video: