"Snimak" nas koštao još 12 hiljada eura

Članovi Anketnog odbora za jednomjesečni rad posvećen aferi u DPS-u primili po 1.000 eura
28 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2013. 13:37h

Članovi Anketnog odbora za aferu "Snimak" dobili su po hiljadu eura za rad u tom skupštinskom tijelu, dok je poslanicima u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo isplaćena mjesečna nadoknada od 250 eura.

To je odgovoreno "Vijestima" iz skupštinske službe za Odnose s javnošću na pitanje o naknadama članovima za rad u ovim privremenim parlamentarnim tijelima.

Tako su 12 poslanika, članova Anketnog odbora za jul primili više od po dvije i po hiljade eura, iako su usvojili tehnički izvještaj bez zaključka o tome da li je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima DPS zluopotrebljavao državne resurese u predizborne svrhe.

Do prve računice se dolazi, ako se uzme u obzir da su prosječne poslaničke plate od 1. 200 do 1.700 eura.

Osim toga, poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović i Miodrag Vuković, kao i Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore istovremeno su bili članovi Anketnog odbora, a sada su angažovani u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo, pa su njihova mjesečna primanja za jul oko tri hiljade eura.

Anketni odbor je konstitutivnu sjednicu održao 11.juna, da bi prvu radnu sjednicu održao 5. jula. Ukupno je održao dvanaest sjednica na kojima je ispitano šesnaest funkcionera DPS-a.

Za njih su partijski drugovi u ovom tijelu pažljivo birali pitanje, odajući utisak da im efikasnost i stvarni rezultat Odbora nijesu bili primarni cilj.

S druge strane, utisak je da se šest opozicionara nije najbolje snašao prilikom propitivanja ministara i poslanika najjače partije. Njihova najčešća konstatacija na odgovore poslanika DPS je bila "ovo je uvreda za zdrav razum".

Tijelo od kojeg su međunarodna i domaća javnosti imale velika očekivanja svoj rad je završilo raspravom o tri različite verzije izvještaja, u kojem opozicija konstatuje da je bilo zloupotreba resursa, DPS to negira, dok je SDP imao svoj izvještaj koji je, prema mišljenju opozicije, bio previše mek, dok se pozivanje nadležnih državnih organa da reaguju na neke od primjera zloupotreba nije svidio većem koalicionom partneru.

Tehnički izvještaj koji su usvojili 30. jula oko ponoći nije oduševio Evropsku komisiju, kao ni crnogorski civilni sektor koji je od početka pratio rad Anketnog odbora.

Iz Brisela je već početkom avgusta stigla poruka da je "Skupština propustila da usvoji zaključke o suštini nalaza parlamentarne istrage u aferi 'Snimak' i umjesto toga se ograničila na tehnički izvještaj".

Pored slabog produkta, članovi ovog tijela se nijesu mogli pohvaliti ni dobrom radnom atmosferom jer su svaku sjednicu obilježila prepucavanja predsjednika Koče Pavlovića sa predstavnicima DPS-a koji su opstruirali rad tog tijela.

Gotovo da nije bilo jedne sjednice Anketnog odbora da poslanici nijesu vikali jedni na druge, međusobno prijetili i pozivali na fizički obračun. Razlozi za raspravu često su bili banalni, od upaljenih klima uređaja, medijskih izvještaja do snimanja sjednica...

“Vijesti” su juče većinu članova pitale da li smatraju da su trebali da uzmu honorar za ispitivanje zloupotreba državnih resursa.

Pavlović je potvrdno odgovorio, ne želeći da odgovori koji su razlozi za to, dok Simović i Vuković nijesu odgovarali na sms poruke redakcije.

Jedan od glavnih aktera čestih konflikata Obrad Stanišić juče je kazao da je “kod frizera i da ne može da priča”, a nakon toga nije odgovarao na pozive.

“Vijestima” se juče nijesu javljali ni Fatmir Đeka iz Demokratske partije ni Almer Kalač iz Bošnjačke stranke koji često nijesu prisustvovali sjednicama ili bi rijetko postavljali pitanja.

Članovi Odbora su bili i Aleksandar Damjanović (SNP), Obrad Gojković (SNP), Strahinja Bulajić (DF), Vladislav Bojović (DF) i Mićo Orlandić (SDP).

Prema podacima koje je juče saopštila skupštinska služba mjesečni budžet su povećali i članovi Radne grupe za izborno zakonodavstvo koja je do sada imala 12 sjednica.

Članovi ovog tijela su bili jedini poslanici koji su tokom avgustovskog odmora u praznom parlamentu raspravljali o izbornom zakonodavstvu.

Dio poslanika u ovom tijelo davao je nova zakonska rješenja, dok su ostali aktivno komentarisali prijedloge kolega i nevladinog sektora

Jasavić: Kupili smo drva siromašnoj porodici, daćemo i za udžbenike na Cetinju

Azra Jasavić iz Pozitivne je kazala da je trebalo da uzme taj honorar. “Novac je potreban građanima koji su u teškoj socio-ekonomskoj situaciji, a mnogo njih sam imala priliku da upoznam tokom jednogodišnjeg parlamentarnog rada”, kazala je ona.

Jasavić smatra da je srž politike biti u kontaktu sa građanima, razumjeti njihove probleme i pokazati solidarnost. “Znam da neću uspjeti da zadovoljim sve iskazane potrebe ovim novcem, ali vjerujem da će biti dovoljno za pomoć koja je značajna za nekoliko porodica koje su u teškom materijalnom stanju”, kazala je ona.

Pozitivna je saopštila da je dio njenog honorara potrošen za nabavku drva za ogrijev siromašnoj porodici u Podgorici čiji su podaci poznati redakciji “Vijesti”.

Takođe, iz ove partije je rečeno da će ostatak novca potrošiti za nabavku udžbenika djeci na Cetinju čije su porodice u teškom materijalnom položaju. Njihove podatke će, kako je rečeno, naknadno saopštiti “Vijestima”.

Bonus video: