Pozitivna CG: Prekinuti dalje zaduživanje građana

"SDP nema povjerenja i ne podržava krucijalne predloge Vlade, dok istovremeno ne želi da joj izglasa nepovjerenje"
0 komentar(a)
Pozitivna CG, Foto: PCG
Pozitivna CG, Foto: PCG
Ažurirano: 01.09.2013. 14:47h

Vlada bi trebalo da prekine dalje zaduživanje građana Crne Gore i konačno se okrene realizaciji projekata koji bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta, ocijenili su predstavnici Pozitivne Crne Gore.

Oni smatraju da Vlada izbjegava rebalans budžeta i crnogorske građane zadužuje izdavanjem državnih zapisa, jer koalicioni partneri ne vide da je pokretanje privrede jedini izlaz iz krize.

"Vlada nema saglasnost Skupštine za novo kreditno zaduživanje, koje je planirano kroz rebalans, zbog čega je odlučila da se u ime građana zaduži izdavanjem državnih zapisa", navodi se u saopštenju Pozitivne koje potpisuje generalni sekretar te partije Goran Tuponja.

Oni su dodali da Vlada na taj način dolazi do nedostajućeg novca neophodnog za vraćanje prispjelih obaveza, za šta im nije potrebna formalna, već samo prećutna podrška koalicionog partnera - Socijaldemokratske partije (SDP).

"Vuk sit, a SDP glumi opoziciju“, poručili su iz Pozitivne.

Predstavnici te partije su saopštili da SDP nema povjerenja i ne podržava krucijalne predloge Vlade, kao što je rebalans budžeta i usvajanje nekoliko veoma značajnih zakona, dok istovremeno ne želi da joj izglasa nepovjerenje.

„Tu se ne radi o pojedinačnim nesuglasicama između koalicionih partnera, već o neslaganju o najvažnijim odlukama u životu jedne države“, tvrde u Pozitivnoj.

Oni smatraju da koaliciona Vlada jedino brine kako da nađe još neki oblik zaduživanja kako bi obezbijedila novac potreban za vraćanje prethodnih dugova, nadajući se da će se pojaviti starteški partner koji bi riješio nagomilane privredne probleme.

"Ova vlast je odustala od ideje da novac sami zaradimo i živimo od svog rada. Ni u naznakama nema otvaranja novih proizvodnih pogona, stvaranja viška vrijednosti da bi ostvarili dobit. Nema otvaranja novih radnih mjesta, imamo samo dovitljivost u načinu daljeg zaduživanja“, rekli su predstavnici Pozitivne crne Gore.

Oni su naveli da Crna Gora na taj način nema šanse za bilo kakav privredni oporavak, već samo sve dublje srlja u dužničko ropstvo.

„Posmatramo kako Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava samo da dobije na vremenu i odloži neminovnost smjene neodgovrne vlasti. SDP pokušava da abolira dugogodišnje saučesništvo u privrednom uništavanju Crne Gore i pokaže da nema ništa s tim, već da se zapravo godinama bori za odlazak DPS-a“, saopštili su iz Pozitivne.

Bonus video: