Brojne zamke

Vuković: Društvo u Crnoj Gori nije spremno za lustraciju

"Bez obzira na to kakav dobar zakon donijeli, na koncu–konca sve bi se svelo na golu osvetu i ne bi doprinijelo ozdravljenju društva", ocijenio je Vuković
84 pregleda 4 komentar(a)
Duško Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.09.2013. 11:39h

Crnogorsko društvo nema snage za civilizovan odnos prema pitanju lustracije i bez obzira kakav dobar zakon donijeli se bi se svelo na osvetu i ne bi doprinijelo ozdravljenju društva, smatra novinar Dragoljub Vuković.

U Crnoj Gori ponovo je pokrenuta priča o lustraciji, najavama predloga zakona koje će uputiti Liberalna partija i Pozitivna Crna Gora.

Vuković smatra da je bi Crnoj Gori lustracija bila potrebna, ali da je pitanje kakva lustracija i ko će lustrirati.

"Mislim da nije dovoljno lustrirati doušnike tajne policije, čak mislim da je to sada najmanje bitno, već i one koji su huškali na bratoubilački rat, koji su zloupotrebljavali javne dužnosti, manipulisali i pljačkali bogatstvo crnogorskog naroda posljednje dvije i po decenije", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, iskustvo iz regiona, posebno u Makedoniji, pokazuje da proces lustracije nosi u sebi brojne zamke.

"Lustracija se zna izvrgnuti u svoju suprotnost, odnosno u sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima i ljudima drugačijih ideoloških nazora. Zato treba biti oprezan", upozorio je on.

Upitan da li smatra da bi eventualno usvajanje takvog zakona u Crnoj Gori dovelo do značajnih i vidljivih društvenih promjena, Vuković je rekao da se boji da današnje crnogorsko društvo nema snage za civilizovan odnos prema pitanju lustracije.

"Bez obzira na to kakav dobar zakon donijeli, na koncu–konca sve bi se svelo na golu osvetu i ne bi doprinijelo ozdravljenju društva", ocijenio je on.

Na pitanje da li misli da bi lustracijom trebalo posebno obuhvatiti novinare i koji period bi trebalo uzeti u obzir, Vuković je rekao da misli da bi trebalo obuhvatiti sve one koji su svjesno zloupotrebljavali svoje profesionalne položaje i moć, pa i novinare.

"Sve one koji su time širili međunacionalnu i vjersku mržnju, te stvarali uslove da Crna Gora postane podesan teren za pljačku društvenih dobara i sveukupnu devastaciju", zaključio je on.