Crnogorska Vlada osudila upotrebu hemijskog oružja

"U potpunosti podržavamo stavove članica Savjeta bezbjednosti UN, zemalja članicaEU... da je neophodno što prije okončati istragu o ovom slučaju
94 pregleda 53 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.08.2013. 16:57h

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila upotrebu hemijskog naoružanja koju je počinio sirijski režim, za šta, kako je saopšteno, postoje osnovane indicije.

Zapadne sile smatraju da je režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta, u kojem je poginulo više od hiljadu ljudi, a iz Vlade je saopšteno da upotrebu te vrste naoružanja smatraju “užasavajućim zločinom protiv čovječnosti, usmjerenom protiv civila”.

"U potpunosti podržavamo stavove članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), zemalja članica Evropske unije i drugih najvažnijih centara međunarodne zajednice da je neophodno što prije okončati istragu o ovom slučaju, naročito imajući u vidu razmjere i broj žrtava, te da se nasilje i ispaštanje nevinih civila moraju obustaviti”, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade.

Crna Gora je, kako se navodi, bila jedna od 37 zemalja kosponzora koje su podržale inicijativu Velike Britanije upućenu Generalnom sekretaru UN-a sa zahtjevom da se inspektori UN-a obave istragu, kako bi se došlo do pouzdanijih saznanja o karakteru i počiniocima zločina.

"Crna Gora se nada da će se u nastavku razgovora u Savjetu bezbjednosti i drugim centrima međunarodne politike što prije doci do odgovarajućeg, na međunarodnom pravu zasnovanog i, po mogućnosti, usaglašenog odgovora međunarodne zajednice na necivilizacijski čin upotrebe hemijskog naoruzanja, kako bi oni koji su odgovorni snosili odgovarajuće posljedice za taj čin”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: