Duško Marković predložio reizbor svih tužilaca do kraja godine

Reizbor će proći svi, od osnovnih, preko viših, do zamjenika vrhovnog državnog tužioca
76 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 19:00h

Do kraja godine mora se završiti opšti reizbor tužilaca, predviđeno je nacrtom Zakona o državnom tužilaštvu.

Izmjenama ovog i Zakona o sudskom savjetu, o sudovima i o Ustavnom sudu pristupilo se kako bi oni bili usklađeni sa izmjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Ministarstvo pravde, na čijem je čelu Duško Marković, juče je saopštilo da je završilo nacrte ovih zakona. Predloge četiri zakona sada treba da utvrdi Vlada prije nego što ih pošalje u Skupštinu koja daje konačnu riječ o njima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” nacrtom zakona predviđeno je da se raspišu javni konkursi za svih 109 tužilaca.

Za koga neće biti mjesta u tužilaštvu od sadašnjih 109 tužilaca?: Marković(drugi s lijeva)

Osim toga do kraja godine biće i reizbor specijalnog tužioca za organizovani kriminal i njegovih zamjenika.

“Vijesti” saznaju da prema usklađenom zakonu o sudovima, neće biti opšteg reizbora sudija.

Izvor “Vijesti” je rekao da su članovi Vladine radne grupe procijenili da to ne bi bilo u skladu sa Ustavom, uz obrazloženje da je sudijska funkcija stalna i da bi reizbor predstavljao prekid tog mandata.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Isti sagovornik pojasnio je da su tužioci do sada radili bez ikakve lične odgovornosti, da nijesu vođeni disciplinski postupci i da je sve svođeno na odgovornost prvog tužioca u državi.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ostaće na toj funkciji do usvajanja posebnog zakona

Prema informacijama “Vijesti”, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ostaće na toj funkciji do usvajanja posebnog zakona.

Za opšti reizbor sudija i tužioca javno se zalagao dio opozicije i Socijaldemokratska partija (SDP), a tome, naročito reizboru sudija, protivila se Demokratska partija socijalista (DPS) sa obrazloženjem da nema dovoljno sudijskog kadra koji bi zamijenio aktuelne sudije.

Vlada se, na zahtjev Brisela, odlučila na racionalizaciju sudske mreže, odnosno smanjivanje broja sudova i sudija.

U akcionom planu za poglavlje 23 Vlada je planirala da do 2019. godine završi racionalizaciju sudske mreže. U DPS očekuju da se tokom naredne godine smanji broj sudija, tačnije da se jedan broj sudija penzionše, a da višak pošalju kući sa adekvatnim obeštećenjem.

Poslanici vladajuće koalicije, SNP i Pozitivne usvojili su 30. jula ustavne promjene u dijelu pravosuđa, što je EU postavila kao jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24. Ustavnim promjenama je predviđeno da se novi Vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom ako ne bude dogovora u prvom glasanju. EK je prigovorila što prilikom ustavnih promjena nijesu ugrađene sve preporuke Venecijanske komisije(VK) koja je tražila da se Ustavom normira sastav i nadležnosti Tužilačkog savjeta. To je vladajuća koalicija odbila, uprkos tome što je SNP na tome insistirao do posljednjeg trenutka.

Galerija

Bonus video: