Izbori na Cetinju: Jeftinije da se glasa isti dan

Predstavnici DPS na Cetinju iznose oprečne stavove o terminu izbora u tom gradu, Bogdanović zagovara da oni budu u novembru, istovremeno sa onim u Mojkovcu i Petnjici
148 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Milutin Vukić, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Bogdanović, Milutin Vukić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.08.2013. 10:56h

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista(DPS) ili njegov uži sastav tokom sljedeće sedmice odlučiće da li će Cetinjani na izbore izaći u novembru, istovremeno sa biračima u Mojkovcu i Petnjici, saznaju “Vijesti” u DPS.

Prema izvoru “Vijesti” odluka bi trebalo da bude donijeta najkasnije za pet dana.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je “Vijestima” da je odluka o tome kada će biti raspisani izbori u prijestonici na predsjedniku države Filipu Vujanoviću.

“Lično smatram da bi bilo mnogo ekonomičnije i racionalnije, da se izbori na Cetinju održe zajedno sa izborima u Mojkovcu i Petnjici. Vjerujem da je svrsishodnije to uraditi odjednom, nego da svako malo imamo izbore u nekoj od crnogorskih opština”, kazao je Bogdanović.

On je naveo da redovni izbori na Cetinju treba da se održe najkasnije do 23. januara sljedeće godine.

Vukić: Ne žurimo, možemo na birališta i u februaru Cetinje

Cetinjskom parlamentu mandat ističe u februaru sljedeće godine i nema potrebe za neodložnim traženjem njegovog skraćenja, kazao je predsjednik tog tijela Milutin Vukić. Vukić je rekao agenciji MINA da na Cetinju nije bilo razgovora o skraćenju mandata parlamenta.

“Ne vidim neodložnu potrebu za traženjem skraćenja mandata. Smatram da nema štetnih posljedica ako se cetinjskom parlamentu ne skrati mandat, pa da izbori budu u novembru kada će se održati u Petnjici i u Mojkovcu”, naveo je on. Vukić je rekao da je cetinjski parlament konstituisan 3. februara 2010.

“Zbog toga smatram da ne bi bilo štetnih posljedica za Cetinjane ukoliko sada ne dođe do skraćenja mandata. To je moj stav, a ne znam mišljenje svih odobornika”, kazao je Vukić.On je kazao da po zakonu mandati aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta ističu u februaru iduće godine.

“Još nema govora o skraćenju mandata ni zvaničnog stava o tom pitanju, a izbori se moraju zakazati između 60 i 100 dana od prestanka mandata lokalnog parlamenta”, rekao je Vukić.

Svi spremni

Posljednji lokalni izbori na Cetinju održani su 7. februara, dok je lokalni parlament konstitusan 3. marta 2010. godine .Odranije se u političkim krugovima na Cetinju spekuliše da će građani prijestinice novi sastav parlamenta birati 17. novembra kada bi izbori mogli biti održani i u Mojkovcu i Petnjici.

Uslov da bi Vujanović mogao za isti dan raspisati izbore u sve tri opštine je da parlament u prijestonici, u kojem većini ima DPS, skrati sebu mandat najkasnije do 17. septembra.

Svi akteri na političkoj sceni Cetinja poručuju da spremno dočekuju izborni proces, a u tu trku samostalno nastup su najavili DPS, SDP i Pozitivna Crna Gora.

DPS je u prijestonici na vlasti skoro dvije decenije, samostalno ili u koaliciji sa SDP-om. Kontinuitet vladavine prekinut je 2002. kada je na izborima pobijedio Liberalni savez, koji je tada sa SNP formirao vlast.

U sadašnjem sastavu parlamenta DPS ima 21 od ukupno 33 odbornika,dok SDP ima šest, SNP tri, a koalicija LP - GP dva i jedna nezavisna odbornica.

U DPS smatraju da na njihov rezultat bitnije ne može uticati činjenica da koalicioni partner sa državnog nivoa - SDP ide samostalano.

“Teško je očekivati da bi jedna takva okolnost mogla uticati na rezultat DPS. Naša stranka ima jaku bazu članova i simpatizera koja, kako mjeseci odmiču, postaje sve šira, što će biti nastavljeno. Uz to, ne treba zaboraviti ni podatak da upravo DPS trenutno vrši lokalnu vlast na Cetinju, danas prepoznatu kao jednu od najefikasnijih i najuspješnijih u zemlji”, navode iz OO DPS na Cetinju.

Svoj optimizam, kako su saopštili, baziraju na osnovu toga što će Cetinje u godini krize u cijelom regionu dobiti stotinu radnih mjesta i što će za naredni period biti obezbijeđeno gotovo 20 miliona bespovratnih sredstava.

U SDP Cetinja smatraju da je realno očekivati da izbori u tom gradu budu održani prije krajnjeg zakonskog roka u drugoj polovini januara, prije svega kako bi se na birališta izašlo kada su povoljne vremenske prilike i kako se oni ne bi podudarali sa novogodišnjim i božićnim praznicima.

“Očekujemo da istovremeno sa lokalnim izborima na Cetinju budu održani i lokalni izbori u Mojkovcu i Petnjici”, kazao je “Vijestima” predsjednik OO SDP Ivan Kusovac.

Navodeći da je SDP i na prošlim lokalnim izborima pri samostalnom nastupu ostvario odličan rezultat, Kusovac kaže da sada očekuju još bolji skor, što će omogućiti da “SDP bude okosnica buduće lokalne vlasti”.

On kaže da su u SDP sigurni u dobar rezultat, jer je došlo do smanjenja podrške DPS-u zbog jako loše socijalno-ekonomske situacije na Cetinju i nerealizovanja dijela njihovih predizbornih obećanja.

U Pozitivnoj Crnoj Gori ne žele da licitiraju sa datumom izbora jer, kako kažu, oni će biti održani u terminu koji najviše odgovara onima koji ih i raspisuju i od procjene da li ih treba održati istovremeno sa izborima u druge dvije opštine.

Predsjednik OO Pozitivna Cetinje Dragan Cvetković kaže „da su očekivanja većeg broja građana prijestonice da Pozitivna bude nosilac izvršne vlasti i parlamentarnog života u naredne četiri godine”.

On kaže da predstavnici te stranke puno razgovaraju sa građanima te i da Cetinjani sami traže da razgovaraju s njima i daju im puno predloga i sugestija.

“Nikome ne nudimo niti mlijeko, niti med. Nudimo odgovorne i stručne ljude i vrijedan rad. Svi vrijedni i odgovorni ljudi će nastaviti da rade u izvršnoj vlasti koju će formirati Pozitivna, bez obzira na eventualni partijski ili neki drugi angažman ili opredjeljenje. Nakon izbora, Cetinjani mogu računati da će se Pozitivna baviti rješavanjem problema ogromne nezaposlenosti kroz održive projekte”, kazao je predsjednik OO Pozitivna.

Cvetković je naglasio “da za manekene i samoreklamere nikako nijesu zainteresovani”.

Odluku o načinu izlaska na lokalne izbore još nijesu donijeli ni u Demokratskom frontu.

Predstavnik DF na Cetinju Aleksandar Samardžić kaže da je čitava priča o izborima u novembru pomalo čudna.

“Jasno je da odluka zavisi isključivo od DPS. A ja nijesam čuo da bilo ko od njih pominje da su izbori u novembru gotova stvar. Iskreno, izgleda mi kao da taj termin više odgovara SDP-u i Pozitivnoj, jer oni potenciraju tu priču”, kaže Samardžić. On smatra da bi bilo loše da se izbori održe u novembr, jer bi to značio da se u još jednu izbornu trku ide na osnovu starog izbornog zakonodavstva.

“I da svjesno dozvoljavate da vas neko opet krade”, kaže Samardžić.

Predstavnik Građanske partije, koja je u koaliciji sa LP imala mjesto u lokalnom parlamentu, Čedomir Kapisoda očekuje da će i ovog puta biti „tas na političkoj sceni prijestonice“.

On kaže da će biti zanimljivo odakle će biti obezbijeđen novac za izbore ove godine, ako ih bude, s obzirom da u budžetu za 2013. nije predviđena stavka kao što su izbori.

SNP: Ne možemo reći da je DPS sve radio pogrešno

U SNP navode da će o načinu izlaska na izbore odlučiti Glavni odbor partije kada izbori budu zvanično raspisani. Za razliku od opozicionih kolega koji kategorički kažu da aktuelna vlast na Cetinju nije uradila ništa dobro, predsjednik OO SNP Slobodan Čavor kaže da nije sve baš tako crno.

“Ne možemo reći da je sve baš pogrešno i da nije dobro. Ima i nekih stvari koje treba pohvaliti, kao što je recimo rad na urbanističkim planovima. Mislim da ćemo do kraja godine biti vjerovatno jedini grad u Crnoj Gori koji će imati kompletno završenu plansku dokumentaciju”, kaže Čavor.

Za njega je veći problem odnos države prema prijestonici. “Smatram da treba donijeti novi zakon o Prijestonici, kojim bi bio predviđen, recimo procenat od 0,5 odsto državnog budžeta za razvoj grada. Na taj način Cetinje bi počelo da živi. U suprotnom, bilo koja vlast teško da može nešto uraditi po pitanju finansiranja razvojnih projekata”, kaže Čavor.

Bonus video: