Pozitivna: Tužilac da utvrdi odgovornost za situaciju u Beranama

„Ukoliko se lokalna vlast i... Ministarstva ne uozbilje, ovaj problem može da dobije neželjenu dimenziju, te stoga treba priznati tešku situaciju i krenuti sa lociranjem problema“
12 komentar(a)
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Savo Prelević
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2013. 13:38h

Pozitivna Crna Gora pozvala je državnog tužioca da utvrdi ko je odgovoran za masovno trovanje građana u Beranama.

Beranskim ljekarima od početka epidemije, 24. avgusta do jutros javilo se 1.045 pacijenata sa stomačnim tegobama, a iz Pozitivne su apelovali da se preduzmu sve mjere sa lokalnog i državnog nivoa sa ciljem kako bi se život Beranaca vratio u redovno stanje.

U Pozitivnoj smatraju da se građanima Berana i cjelokupnoj javnosti mora objasniti zašto građani nijesu bili obaviješteni neposredno nakon slučaja zagađivanja, jer bi, kako navode, posljedice biti drastično manje

„Takođe pozivamo državnog tužioca da istraži sve okolnosti koje su dovele do ovih nemilih događaja kako se kršenje osnovnog ljudskog prava, prava na zdravu životnu sredinu, ne bi više ponavljalo“, kaže se u saopštenju.

Pozitivna je zatražila je da se, ukoliko se pokaže da je masovno trovanje Beranaca posljedica neodogvornog rada lokalnog Vodovoda, utvrdi ko je za to odgovoran.

U toj partiji smatraju da se građanima Berana i cjelokupnoj javnosti mora objasniti zašto građani nijesu bili obaviješteni neposredno nakon slučaja zagađivanja, jer bi, kako navode, posljedice biti drastično manje.

„Pozitivna zahtijeva da se u Beranama ponovo uspostavi redovno stanje i da se svim građanima ovoga grada ponovo obezbijedi pravo na zdravu životnu sredinu koje je garantovano Ustavom“, navodi se u saopštenju.

U Pozitivnoj su ocijenili da je funkcionerima beranske opštine bitnije da objasne da oni ne znaju o čemu se radi i da se to, prema njihovom mišljenju, ne može ni znati, nego li da upozore građane na problem i da ga riješe.

„Ukoliko se lokalna vlast i nadležna Ministarstva ne uozbilje, ovaj problem može da dobije neželjenu dimenziju, te stoga treba priznati tešku situaciju i krenuti sa lociranjem problema“, navodi se u saopštenju te stranke.

Oni smatraju da Beranci i crnogorska javnost nemaju nikakvu informaciju osim da su uzorci vode poslati u Zagreb na dalju analizu.

Time se, smatraju u Pozitivnoj, Beranci uskraćuju za ustavno pravo da javnosti ima pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine.

„Zahtijevamo i da se neizostavno utvrdi odgovornost ukoliko se pokaže da je masovno trovanje posljedica neodgovornog rada Vodovoda i kanalizacije ili neadekvatno izvođenih radova u blizini vodovodnih instalacija“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: