Novi ambasador Srbije: Bitno je da shvatimo da smo nezavisne države

Ambasador je dodao da su problemi između Srbije i Crne Gore nastali poslije razdruživanja zajedničke države prije sedam godina
8 komentar(a)
Zoran Bingulac, Foto: Novosti.rs
Zoran Bingulac, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 28.08.2013. 14:38h

Novoimenovani ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac izjavio je danas da je najvažnije shvatiti da su Srbija i Crna Gora nezavisne države i da će rješavanju otvorenih pitanja između njih doprinijeti predstojeće posjete dva premijera.

"Mislim da je najbitnije shvatiti da smo mi dvije nezavisne države,što nije uvijek lako, s obzirom na zajedničku istoriju", rekao je Bingulac na sjednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove.

Ambasador je dodao da su problemi između Srbije i Crne Gore nastali poslije razdruživanja zajedničke države prije sedam godina, kao i nakon odluke Podgorice da prizna "takozvanu državu Kosovo".

Bingulac, koji bi u septembru trebalo da otputuje u Crnu Goru, pitanje srpskog jezika i srpske manjine u Crnoj Gori i položaj Srpske pravoslavne crkve i njenih odnosa s Crnogorskom pravoslavnom crkvom naveo je kao otvorena pitanja koja dvije zemlje treba da riješe.

Zatim, pitanja imovinskih odnosa i granica, posebno granice Crne Gore prema Kosovu.

Bonus video: