Partije žele da kredite uzmu od države, umjesto od banaka

Sa Žugićevim konstatacijama o izdvajanju novca iz budžeta nijestu se složili poslanici opozicije rekavši da se Crna Gora ne može porediti sa Hrvatskom i Srbijom
57 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Milić, Milutin Simović, Radoje Žugić, Milutin Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Srđan Milić, Milutin Simović, Radoje Žugić, Milutin Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.08.2013. 11:19h

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da Crna Gora za finansiranje partija izdvaja 0,5 odsto budžeta što je najveći procenat budžeta od svih zemalja u regionu.

Na sjednici Radne grupe za izborno zakonodavstvo, Žugić je kazao da na tom polju treba racionalizovati potrošnju i uštedjeti kao što se trenutno štedi u drugim oblastima.

“Crna Gora za finansiranje partija izdvaja 0,5 odsto budžeta, što je deset puta više novca koji se troši u tu svrhu od Hrvatske i Makedonije. Ako smo opredijeljeni za štednju, dajte da i u ovom segmentu imamo manja izdvajanja”, kazao je Žugić i dodao da se prije svega treba baviti pitanjima ko vrši reviziju i kontroliše primjenu Zakona o finansiranju političkih partija. Žugić je dodao da je programom Vlade predviđeno da Ministarstvo finansija predloži Zakon o finansiranju partija koji se, prema njegovim riječima stalno mijenja zbog nedostatka političkog dogovora.

Sa Žugićevim konstatacijama o izdvajanju novca iz budžeta nijestu se složili poslanici opozicije rekavši da se Crna Gora ne može porediti sa Hrvatskom i Srbijom koje imaju znatno veći budžet.

Žugić je predložio da se novac iz budžeta partijama isplaćuje tek nakon verifikacije mandata. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da taj politički blok za predizborne kampanje za parlamentarne, predsjedničke i izbore u Nikšiću potrošio 700 hiljada eura, a da su iz državnog budžeta za te svrhe dobili 400 hiljada eura.

“Susrećemo se sa problemom zaduživanja, jer tu razliku možemo da pokrijemo samo kreditom, i treba razmisliti o modelu koji se primjenjuje u Srbiji gdje stranke imaju pravo da se zaduže kod države” kazao je Đukanović.

Njegov partijski kolega Goran Danilović je predložio da odgovornost isplate na sebe preuzme Ministarstvo finansija kada lokalne samouprave kasne sa isplatama partijama. Dodao je da bi kasnije, prilikom raspodjele novca, lokalne samouprave nadoknadile sredstva Ministarstvu.

Kopredsjedavajući Radne grupe Srđan Milić predložio je da partije mjesečno nainternetu objavljuju finansijske izvještaje. “Partije treba na sajtovima da objavljuju mjesečne izvještaje o potrošnji, i da se vidi koliko ko ima zaposlenih”, rekao je Milić.

Žugić je članovima Radne grupe kazao da opcija kreditiranja partijama od strane države ostaje otvorena, ali uz obavezan limit na sredstva koja bi se partijama dodjeljivala.

Član Senata Državne revizorske institucije (DRI), Branislav Radulović kazao je da je hrvatski model najoptimalniji za potrebe izbornog procesa u Crnoj Gori.

“Zakonom na pravi način treba riješiti da Državna izborna komisija (DIK) vrši nadzor i da brzo djeluje tokom izbornog procesa, u smislu podnošenja prekršaja, dok DRI mora biti jedino zadužena za reviziju redovnih godišnjih izvještaja o finansiranju partija”, precizirao je Radulović, navodeći država daje partijama više od 0,5 odsto budžeta, kroz izdvajanja za poslovne prostore.

Bonus video: