Nuhodžić: Podrška Makedoniji u integraciji ka EU i NATO

"Poziv Makedoniji da otpočne pregovore u vezi sa ulaskom u NATO od naročitog je značaja sa aspekta regionalne bezbjednosti"
107 pregleda 1 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Sapovski, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Mevludin Nuhodžić, Sapovski, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 20.07.2018. 13:23h

Makedonija može da računa na podršku Crne Gore u procesima integracije te zemlje ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je danas boravio u zvaničnoj posjeti Makedoniji, gdje je razgovarao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, Oliverom Spasovskim.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je Nuhodžić čestitao makedonskim zvaničnicima i građanima na nedavnom pozivu za članstvo u NATO i skorom otpočinjanju pregovora sa EU.

On je rekao da je uvjeren da će crnogorsko iskustvo biti korisno i dobrodošlo u evropskim i evroatlantskim integracijama koje Makedoniji predstoje.

"Poziv Makedoniji da otpočne pregovore u vezi sa ulaskom u NATO od naročitog je značaja sa aspekta regionalne bezbjednosti", kazao je Nuhodžić.

On je dodao da su benefiti od članstva u toj organizaciji vidljivi i na drugim poljima, a naročito na ekonomskom planu, kroz rekordnu posjećenost turista tokom prošle godine i značajne investicije.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja dva resora unutrašnjih poslova kvalitetna, naročito u policijskim poslovima, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom planu.

Oni su poručili da borba protiv organizovanog kriminala, nelegalnih migracija i terorizma, kao i drugih oblika teškog kriminala, ostaje prioritet regionalnog zalaganja, a u narednom periodu fokus intenzivnije saradnje biće i na ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 24 iz pregovaračkog procesa sa EU.

Sagovornici su pohvalili i zajedničke policijske aktivnosti koje se već nekoliko godina zaredom ostvaruju tokom ljetnje turističke sezone, prisustvom policajaca iz Makedonije, a koje jačaju prijateljske veze, ali i preveniraju sve oblike kriminala.

Navodi se da je susret bio prilika da Nuhodžić i Spasovski potpišu i sporazum između dvije vlade u borbi protiv trgovine ljudima, u cilju jačanja nacionalnih mehanizama za efikasniji odgovor na izazove u ovoj oblasti.

Bonus video: