Kolašin: Traže smjenu Šukovića

Opozicioni odbornici iz Kolašina potpisali predlog za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku SO
66 pregleda 8 komentar(a)
Mile Šuković, Foto: Dragana Šćepanović
Mile Šuković, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.08.2013. 15:10h

Jedanaest opozicionih odbornika iz Kolašina potpisalo je predlog za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Skupštine opštine u tom gradu Milu Šukoviću.

Među potpisnicima su svi odbornici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratskog fronta (DF) i dva odbornika Socijalističke narodne partije (SNP). Inicijativu nijesu potpisala dva odbornika SNP-a, dugogodišnji Šukovićevi saradnici Panto Peković i bivši potpredsjednik Opštine Vučko Šuković.

U obrazloženju predloga odbornici navode da Šuković „bivajući predmet afera i prikazujući Kolašin u krajnje negativnom svjetlu urušava ugled Opštine”.

“Nakon posljednje afere, poslije nedopustivih prijetnji novinarki 'Monitora' Mileni Perović-Korać, uvreda i psovki koje bi trebalo da su strane i pristojnom čovjeku, a kamoli nosiocu najodgovornijih javnih funkcija, logično je bilo da aktuelna skupštinska većina samoinicijativno razriješi Šukovića i iz svojih redova izabere drugu osobu, koja bi obavljala funkciju predsjednika SO na dostojanstven način. Kako se to nije dogodilo, mi potpisnici ovog predloga, prinuđeni smo da pokrenemo proceduru za njegovo razrješenje, kako bi sačuvali ugled Opštine, ogradili se od njegovih izjava i poslali poruku kolašinskoj i ukupnoj javnosti da ono što radi i govori Šuković nije stav SO”, navode inicijatori predloga.

Oni smatraju i da Šuković Skupštinom rukovodi na nedemokratski način i obezvređuje značaj parlamenta. U dokumentu navode i da on sa svim odborničkim klubovima ima loš odnos i da sa odbornicima komunicira na način nedostojan parlamenta.

„Sjednice lokalnog parlamenta zakazuje neprimjereno rijetko, bez konsultacija sa klubovima odbornika o vremenu održavanja i sadržaju dnevnog reda. Komisija za sprečavanje sukoba interesa, na sjednici održanoj 11.04.2011. godine, utvrdila je da Mile Šuković krši zakon, jer u Izvještaju o prihodima i imovini za 2010. godinu nije naveo tačne podatke”, naglašavaju odbornici iz Kolašina.

Oni smatraju i da je Šuković i za dugogodišnje nezakonito poslovanje opštine i njegovog preduzeća. Oni tvrde i da je “trošio na hiljade eura reprezentacije sa računa opštine, a u korist privatnog preduzeća u kojem je bio predsjednik borda direktora”.

“Aktuelni predsjednik Skupštine jedan je od prepoznatljivijih nosilaca politike na lokalnom nivou koju smatramo promašenom i štetnom i koja je značajno unazadila i ekonomski i ljudski osiromašila naš grad. O političkim učincima predsjednika Skupštine gotovo da je nemoguće reći nešto pozitivno. Njegovo dvodecenijsko obavljanje najistaknutijih funkcija poklapa se sa periodom sveukupnog propadanja Kolašina. Ne umanjujući značaj konkretne štete koju čini, cijenimo da bi njegova smjena još veći značaj imala u simboličkoj ravni”, zaključuju odbornici.

Oni očekuju da će Šuković, u skladu sa zakonom, zakazati vanrednu sjednicu SO na kojoj bi se odlučivalo o njihovom predlogu.

Bonus video: